Prestigli i Apple: Huawei je druga najveća mobilna kompanija na svijetu

Samsung je i dalje vodeća kompanija na globalnom tržištu pametnih telefona, dok je na drugom mjestu Apple zamijenio Huawei, što je prvi put od 2010. da Apple nije na prvom ili drugom mjestu na ovom tržištu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.08.2018. / 11:40

Pametni telefoni Huawei (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Huawei grabi velikim koracima prema cilju o kojem u kompaniji govore već neko vrijeme – žele postati najveća mobilna kompanija na svijetu i dominirati tržištem pametnih telefona. Sve donedavno činilo se skoro nemogućim da bi neka kompanija ubrzo mogla uzdrmati duopol kojeg drže Samsung i Apple na ovom tržištu, no nakon najave velikih planova i prijetnji vodećem dvojcu, Huawei je iz kvartala u kvartal rastao i uzimao sve veći udio na tržištu, da bi u drugom kvartalu ove godine prestigao Apple.

Prema podacima koje je objavio IDC, Huawei je tijekom ovog tromjesečnog razdoblja isporučio više od 54 milijuna telefona, dok je Apple ostao na "samo" 41,3 milijuna prodanih iPhonea – ovo je prvi puta od drugog kvartala 2010. godine da Apple ne zauzima jednu od prve dvije pozicije na globalnom tržištu mobilnih telefona.

Vodeća kompanija i dalje je Samsung, koji je isporučio više od 75 milijuna telefona, čime je u drugom kvartalu zauzeo 20,9 posto tržišta, no u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije zabilježili su pad broja isporuka veći od deset posto. U istom razdoblju rast Huaweija iznosio je više od 40 posto te su nakon isporuke 38,5 milijuna telefona u drugom kvartalu 2017., tijekom istog razdoblja ove godine isporučili 54,2 milijuna telefona i bit će zanimljivo dalje pratiti kako će se kretati situacija na tržištu te odnos Samsunga i Huaweija.

Apple je zabilježio neznatan porast (0,7 posto) prodaje, dok je najveći porast među pet vodećih mobilnih kompanija zabilježio Xiaomi – isporučili su 31,9 milijuna telefona uz porast od skoro 50 posto. Na petom mjestu nalazi se Oppo s 29,4 milijuna isporučenih uređaja i porastom od pet posto.

Što se ukupnog tržišta pametnih telefona tiče, ponovno je zabilježen pad broja isporuka – tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesečnog razdoblja isporučeno je 342 milijuna pametnih telefona, što je pad od 1,8 posto u odnosu na 348,2 milijuna, koliko ih je isporučeno u istom razdoblju 2017. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti