Preuzimanje češkog Avasta dobilo zeleno svjetlo britanskog regulatora

Britanski regulator tržišnog natjecanja u srijedu je izvijestio da je privremeno odobrio američkom NortonLifeLocku preuzimanje češkog Avasta za 8,6 milijardi dolara, što je bila posljednja prepreka tim dvjema tvrtkama u stvaranju softverskog diva za IT sigurnost potrošača.

Hina | 03.08.2022. / 11:05

Digitalna sigurnost
Digitalna sigurnost (Foto: Getty Images)

Cijena dionice češkog Avasta nakon te vijesti skočila je 42 posto.

Dionica američkog NortonLifeLocka tijekom ove godine pala je 4,6 posto, dok su obje tvrtke bile su prisiljene odgađati datum zaključivanja dogovora u očekivanju regulatornog zelenog svjetla.

Kibernetička sigurnost NortonLifeLock i Avast postigli dogovor o spajanju težak više od 8 milijardi dolara

Početkom godine, naime, britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) pokrenula je dublju provjeru tog sporazuma kako bi razmotrila može li on naštetiti konkurenciji i dovesti do toga da britanski kupci budu u lošijoj poziciji kada nabavljaju softver za zaštitu svoje IT sigurnosti. Nakon detaljnije istrage, CMA je utvrdio da sporazum ne krši pravila tržišnog natjecanja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sporazum o preuzimanju, kojim bi se povezala NortonLifeLockova zaštita od krađe identiteta s Avastovom zaštitom privatnosti, već je dobio zeleno svjetlo u SAD-u, Španjolskoj i Njemačkoj. U NortonLifeLocku očekuju realizaciju sporazuma do sljedećeg mjeseca.

Sa sjedištem u Pragu, Avast je pionir freemium softvera, što znači da su njegovim korisnicima osnovne aplikacije besplatne, dok za premium značajke postoji pretplata.

Slika nije dostupna Popularni antivirusni program prikuplja vaše podatke – svaku pretragu, klik, kupovinu i prodaju ih za milijune

NortonLifeLock, prethodno poznat kao Symantec, promijenio je naziv, nakon što je prodao dio svog poslovanja Broadcomu u 2019. godini. Kompanija ima veliko premium poslovanje prodaje proizvoda za borbu protiv virusa, zlonamjernih i špijunskih softvera. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti