NortonLifeLock i Avast postigli dogovor o spajanju težak više od 8 milijardi dolara

Sada je vrijeme da udružimo snage i ubrzamo transformaciju tržišta kibernetičke sigurnosti, komentirao je spajanje CEO Avasta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.08.2021. / 13:38

Kibernetička sigurnost (Foto: Getty images)

Sredinom srpnja iz NortonLifeLocka najavili su kako su daleko dogurali u razgovorima s konkurentskom kompanijom Avast oko mogućeg spajanja. Nije prošlo niti mjesec dana od tada i kompanije su objavile kako su postigle dogovor oko spajanja, iako mediji naglašavaju kako se na posao više može gledati kao na Nortonovo preuzimanje Avasta, nego na spajanje. Naime, NortonLifeLock preuzet će sve dionice Avasta, a umjesto na londonskoj burzi na kojoj je danas izlistan Avast, dionicama zajedničke kompanije trgovat će se na NASDAQ-u.

Slika nije dostupna Pokupili ste ransomware i ne znate kako dalje? Ova stranica ima čak 121 alat koji vas može spasiti

Nakon što se postupak spajanja dovrši, izvršni direktor NortonLifeLocka Vincent Pilette (p)ostat će CEO kompanije, dok će Avastov CEO Ondrej Vlcek postati predsjednik i pristupiti odboru kompanije koja će imati dva sjedišta - jedno u Tempeu u Arizoni, a drugo u Pragu. Cijena spajanja iznosit će od 8,1 do 8,6 milijardi dolara, a s ovim dogovorom NortonLifeLock dobit će pristup jednoj od najvećih baza korisnika u industriji. Naime, Avast ima oko 435 milijuna tzv. freemium korisnika, odnosno korisnika koji mogu besplatno koristiti njihov osnovni softver, dok se za napredne opcije treba platiti. Prilikom komentara spajanja kompanije, Vincent Pilette rekao je kako će njihova sigurnosna platforma sada biti dostupna više od 500 milijuna korisnika.

Slika nije dostupna Tvrtkama koje hakerima plate otkupninu prijete nove opasnosti

Trenutačni broj zaposlenika ove dvije kompanije iznosi nešto manje od pet tisuća, no u budućnosti on bi se mogao smanjiti za oko 25 posto, odnosno bez posla bi moglo ostati oko tisuću ljudi. Otkazi će zahvatiti obje kompanije u svim uredima.

S obzirom na porast broja kibernetičkih napada, a pogotovo ransomware napada na velike kompanije te na infrastrukturu čija se šteta ne mjeri samo u novcu (podsjetimo, da je zbog hakerskog napada na kratko prekinuta opskrba naftom i mesom u SAD-u), jasno je kako će potreba za sigurnosnim rješenjima, digitalnim alatima, kako i pružateljima sigurnosnih rješenja samo rasti. Potreba za sigurnosnim rješenjima raste i s prelaskom zaposlenika u kućne urede, jer udaljeni rad i pristupanje računalnim sustavima kompanija i osjetljivim podacima izvana nosi nove opasnosti.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Hakeri su zaista bili zaposleni iskorištavajući situaciju nastalu zbog bolesti COVID-19. Veliko povećanje napada odrazilo se na sve - na korisnike, kao i na male i velike firme. Sada je vrijeme da udružimo snage i ubrzamo transformaciju tržišta kibernetičke sigurnosti, komentirao je povećani broj napada, ali i udruživanje s NotronLifeLockom Vlcek.

Izvor: Yahoo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti