Tvrtkama koje hakerima plate otkupninu prijete nove opasnosti

Tvrtke koje plate otkupninu nakon ransomware napada ponovno postaju poželjne mete za hakere te je čak 80 posto njih ponovno napadnuto.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.06.2021. / 15:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon posljednjih velikih hakerskih napada tijekom kojih je privremeno zaustavljen rad američkog naftovoda te proizvodnja mesa, napadnute tvrtke reagirale su suprotno onome što savjetuju policija i sigurnosni stručnjaci. Platili su milijune dolara otkupnine u bitcoinu. Razlog zbog kojeg se ne preporučuje plaćanje otkupnine jest što se tako hakerima daje signal da nastave s napadima jer su oni isplativi i mogu im donijeti milijune dolara.

Slika nije dostupna Hakeri ne miruju: Veliko povećanje opasnih kibernetičkih napada

Umjesto plaćanja otkupnine organizacije trebaju reagirati ranije i preventivno napraviti sve što mogu kako bi takve napade dočekale spremne, odnosno kako bi mogle nastaviti normalno poslovati. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, a zašto je plaćanje otkupnine dugoročno loše, pokazalo je i istraživanje kompanije Censuswide.

Prema tom istraživanju, čak 80 posto organizacija koje su platile otkupninu ponovno je napadnuto. Hakeri su, očito, prepoznali da su takve tvrtke meta koju se isplati napasti jer je veća vjerojatnost da bi im mogle isplatiti novac. Također, pokazalo se da plaćanje otkupnine nije neko jamstvo za dobivanje podataka natrag jer 46 posto kompanija koje su platile otkupninu nije dobilo sve podatke, dok 3 posto njih nakon plaćanja otkupnine uopće nije dobilo pristup podacima. Ostalih 51 posto ispitanih dobilo je pristup svim podacima.

Posebno je zanimljivo da je gotovo polovicu takvih napada (46 posto) poduzela ista hakerska skupina koja je poduzela i prvi napad za koji im je plaćena otkupnina. Ipak, pokazalo se da sve više kompanija odbija plaćanje otkupnine, no dok god postoje oni koji su spremni dati milijune dolara za ponovni pristup svojim podacima (jer su im troškovi prekida poslovanja puno veći), jasno je kako će hakeri i dalje nastavljati s ransomware napadima, zaključavati podatke i tražiti otkupninu.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Prema podacima Check Point Researcha, takvi su se napadi prošle godine povećali za gotovo 100 posto, a ove smo godine svjedočili brojnim novim napadima.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti