Hakeri ne miruju: Veliko povećanje opasnih kibernetičkih napada u Europi

Tijekom prošle godine broj opasnih hakerskih napada na kompanije, organizacije i ustanove na području Europe više se nego udvostručio.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.06.2021. / 15:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Posljednji kibernetički napadi koji su uzrokovali prekid rada naftovoda i proizvodnje mesa u SAD-u, a za koje napadnute kompanije nisu imale rješenje, već su na kraju napadačima morali platiti otkupninu, još su jednom pokazali da kibernetički kriminalci ne biraju mete te da je potreban oprez i prava priprema na takve prijetnje. Jednim dijelom zahvaljujući i pandemiji, broj značajnih kibernetičkih napada povećao se i u na području Europe - i to čak dvostruko.

Slika nije dostupna SAD ne isključuje mogućnost vojnog odgovora na hakerske napade

Tako barem pokazuju podaci Agencije za kibernetički sigurnost EU (ENISA-e) koje je objavio CNN. Razlozi za takvo povećanje napada, među inim, odnose se na činjenicu što se zbog pandemije veliki broj tvrtki morao u jako kratkom vremenu prebaciti na rad online, pri čemu mnogima sigurnost nije bila na prvom mjestu. Također, u izvještaju se navodi kako su s pandemijom i radom od kuće i hakeri imali više vremena za traženje sigurnosnih propusta i njihovo iskorištavanje.

Tijekom prošle godine tako su u Europi zabilježena 304 značajna napada na kompanije u kritičnim sektorima, dok je godinu dana ranije ta brojka iznosila 146, znači riječ je o više nego dvostrukom broju napada. Zabilježen je i veliki porast napada na bolnice i druge zdravstvene ustanove. Napadači su se najčešće koristili metodom ransomware tako da je jasno da je njihov cilj najčešće bio financijski. Takvim se napadima zaključa pristup podacima na računalima i računalnim sustavima te se traži plaćanje otkupnine za ponovni pristup tim podacima.

Slika nije dostupna Irski zdravstveni sustav u problemima: Zbog sofisticiranog ransomware napada, morali ugasiti svoje IT sustave diljem zemlje

Prosječna cijena troškova, odnosno gubitaka za kompanije uslijed takvih napada također se udvostručila te je, prema istraživanju Sophosa, u 2020. iznosila više od 760 tisuća dolara, dok je ove godine već porasla na 1,85 milijuna dolara. U taj iznos uračunati su avi troškovi napada poput različitih poslovnih gubitaka, troškova osiguranja, plaćanja otkupnine itd.

Izvor: CNN
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti