Irski zdravstveni sustav u problemima: Zbog sofisticiranog ransomware napada, morali ugasiti svoje IT sustave diljem zemlje

"Radi se o sofisticiranom, a ne standardnom ransomware napadu", istaknuli su iz irskog HSE.

Martina Čizmić | 14.05.2021. / 10:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Irske zdravstvene vlasti primorane su ugasiti svoj IT sustav nakon što su se našle na udaru značajne ransomware kampanje.

Poduzeli smo mjere predostožnosti i ugasili sve naše IT sustave kako bismo ih zaštitili od ovog napada i omogućili procjenu situacije, objavili su na Twitteru.

Ujedno su se ispričali pacijentima i javnosti zbog neugodnosti koje bi mogli imati te najavili kako će ih dalje obavještavati o situaciji. Dodali su kako hitne službe i sustav za cijepljenje nije zahvaćen ransomwareom.

 

 

U razgovoru za RTE, izvršni direktor HSE-a, Paul Reid, istaknuo je kako se radi o sofisticiranom napadu koji je utjecao na cjelokupni nacionalni i lokalni zdravstveni sustav u Irskoj. Pojasnio je kako je napad usmjeren na informacije koje su pohranjene na središnjim serverima.

Podsjetimo, ovo je drugi veliki ransomware napad. Prošlog se tjedna na udaru hakera našao američki cjevovod Colonial Pipeline, zbog čega je istočna obala SAD-a ostala bez dostave goriva. Nakon iscrpne istrage, suradnje s FBI-em i tvrtkama za računalnu sigurnost, Colonial Pipeline nastavio je s normalizacijom rada. No, prema posljednjim informacijama bio primoran platiti 5 milijuna dolara otkupnine hakerima, ne bi li dobio pristup svom sustavu.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Slika nije dostupna Ransomware postaje ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Istrage o samom napadu, kako u SAD-u tako i napadu u Irskoj još traju.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti