Američki sigurnosni stručnjaci već dugo upozoravaju na opasnost od ransomwarea, a koliko su takvi hakerski napadi opasni, najbolje pokazuju posljednji napadi. Pored konstantnih udara na zdravstvene institucije zbog kojih je jedna žena u Njemačkoj umrla, u posljednja dva napada u SAD-u blokiran je američki naftovod i nakratko je zaustavljena proizvodnja mesa, te se svi mogu zapitati - tko je sljedeći na udaru.

Slika nije dostupna Hakeri ransomwareom blokirali američki naftovod i pokazali koliko je zapravo ključna infrastruktura ranjiva

Dobivamo pozive za buđenje, ali još se nismo probudili, komentirao je situaciju sa sve učestalijim i opasnijim ransomware napadima američki senator Angus King. Naglasio je kako hakeri i napadači moraju znati što ih čeka ako napadaju američke kompanije, a pogotovo kritičnu infrastrukturu. Trebaju znati koja je cijena tih napada, no do sada to nisu osjetili.

Administracija Joea Bidena razmatra više mogućnosti na koje bi odgovorila na te napade, a jedna od njih uključuje i - vojni odgovor. Da odgovor pravim oružjem na napade u virtualnom svijetu nije isključen, može se vidjeti i u komentaru američke ministrice trgovine Gine Raimondo. Na pitanje razmišljaju li o vojnoj akciji kao odgovoru na ransomware napade, rekla je da se razmatraju “sve opcije”.

S medijima nije podijelila neke detalje o tome kakve bi to mogle biti opcije, a treba spomenuti i kako je još prije toga direktor FBI-a Christopher Wray usporedio kibernetičke napade s prijetnjom od terorizma prije 11. rujna.

Slika nije dostupna Ransomware postaje ozbiljna prijetnja nacionalnoj sigurnosti

Komentari visokih američkih dužnosnika jasno pokazuju da su i oni postali svjesni hakerske prijetnje i potencijalnih opasnosti, pogotovo u slučaju napada na osjetljivu infrastrukturu. O tome bi trebali razgovarati i Biden i Putin kada se sastanu ovog mjeseca u Ženevi. Američki predsjednik trebao bi Putinu prenijeti “jasnu poruku”, a ako se situacija ne promijeni, sljedeći korak mogla bi biti destabilizacija servera koji se koriste u kibernetičkim napadima, smatraju neki sigurnosni stručnjaci s kojima su razgovarali novinari The Guardiana.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju