Prevaranti pokušavaju iskoristiti popularnost Squid Gamea: Otkrivena aplikacija za Androide u kojoj se nalazi malware

U Googleovoj online trgovini pojavila se aplikacija s wallpaperima iz popularne serije, no ona u sebi krije varijantu malwarea Joker.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.10.2021. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nema dvojbe koja je trenutačno najpopularnija serija na svijetu. Svih devet epizoda Squid Gamea diljem svijeta pogledalo je skoro 100 milijuna ljudi, a mjesec dana od početka njenog emitiranja, serija kao i prepoznatljiva odijela i maske te glazba postali su dio pop kulture današnjice.

Tu popularnost serije sada i drugi pokušavaju iskoristiti, no nemaju svi oni dobre namjere. Naime, danas ne postoji službena Netflixova aplikacija ove serije na trgovinama mobilnih aplikacija, no ako u tražilicu na Googleu Play ili App Storeu upišete Squid Game pojavit će vam se brojne aplikacije čiji developeri koriste neke od elemenata iz serije kako bi privukli korisnike.

Slika nije dostupna Ako imate jednu od ovih aplikacija brzo je uklonite: Joker se vratio i još je gori nego prije

No ono na što treba paziti jest i činjenica da bi i prevaranti mogli pokušati iskoristiti popularnost serije, a na Tech Spotu upozorili su upravo na takav jedan slučaj. Među brojnim aplikacijama povezanim uz Squid Game koje su objavljene na Googleu Play (riječ je o više od 200 aplikacija), sigurnosni istraživač Lukas Stefanko naglasio je kako najmanje jedna od tih aplikacija krije malware.

Riječ je o aplikaciji s wallpaperima za Androide u kojoj je skriven malware Joker, a različite inačice ovog malwarea i prije su se pojavljivale na Googleu Play. Joker može korisnike prijaviti na premium pretplatničke servise, krasti SMS-ove, liste kontakata, informacije o uređajima itd.

Još 2019 Joker je pronađen u 24 aplikacije u Googleovoj online trgovini za Androide, dok su prošle godine pronađene još 64 varijante ovog malwarea. S ovom verzijom, koja se pojavila skrivena kao wallpaper za Squid Game, korisnicima prijeti opasnost od prijevare s oglasima i pretplatama na skupe SMS servise - sve bez njihova znanja naravno.

Slika nije dostupna Eto, i to se dogodilo: Pojavio se čudan malware koji spriječava pristup stranicama s piratskim sadržajem

Dobra vijest je što je Google na kraju ipak uklonio aplikaciju iz svoje online trgovine, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako bi ova situacija trebala biti upozorenje svima kako čak i na službenim trgovinama, usprkos svim sigurnosnim provjerama, možete preuzeti aplikaciju s malwareom.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti