Svijet je jučer s nestrpljenjem iščekivao Putinovo obraćanje javnosti, a analitičari i mediji nagađali su o čemu bi mogao govoriti. Ta su se nagađanja, kako smo saznali danas ujutro, za kada je Putinov govor odgođen, manje-više pokazala točnima.

Sateliti Starlink Rusi zaprijetili Musku: Starlink bi mogao postati "legitimna meta odmazde"

Kada su jučer mediji počeli prenositi vijesti da bi najmoćniji Rus mogao najaviti mobilizaciju kojom želi povećati broj vojnika koji će napasti Ukrajinu, na Googleu je zabilježen jedan zanimljiv trend.

Kako su objavili na stranicama Meduze, nakon svih tih medijskih natpisa na Googleu je eksplodirala pretraga pojma "kako napustiti Rusiju". Taj su trend prvo primijetili na kanalu na Telegramu Mozhem Obyasnit, a broj pretraga bio je na vrhuncu oko 6 sati po moskovskom vremenu, dakle nešto prije nego što je konferencija prvotno bila najavljena.

Haker, ilustracija Ukrajinski hakeri prijevarom natjerali ruske vojnike da otkriju svoje položaje

Umjesto sinoć, Putin se javnosti obratio danas ujutro, a nakon što je najavio djelomičnu mobilizaciju, javio se i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, koji je iznio detaljnije informacije. Naglasio je kako ruske ljudske rezerve iznose čak 25 milijuna ljudi, no da će trenutačno mobilizirati 300 tisuća vojnika iz pričuvnog sastava.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju