Prijeti i blokadom računa: Netflix želi spriječiti korisnike u dijeljenju lozinki, a sada objašnjava i kako

Netflix je na svojim stranicama objasnio u kojem slučaju može doći do blokade računa i što onda treba napraviti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2023. / 09:35

Lozinka (Foto: Getty Images)

Broj korisnika Netflixa puno je veći u odnosu na broj pretplatnika jer mnogi svoje račune i lozinke dijele s drugim osobama, isto kao i trošak mjesečne pretplate. Iz kompanije su najavili kako takvoj praksi žele stati na kraj te su već poduzeli određene korake u tom smjeru. Npr. nedavno su predstavili opciju prijenosa računa koja omogućuje korisnicima koji su dijelili račune ili su bili dio istog kućanstva da otvore novi račun i na njega prenesu podatke i povijest gledanja sa starog profila. Također, predstavili su i jeftiniji pretplatnički plan koji se djelomično financira i oglašavanjem.

Slika nije dostupna Dijeljenje lozinki za Netflix i ostale servise zapravo je kršenje zakona?

Netflix je nedavno na svojim stranicama detaljno objasnio pravila o dijeljenju lozinki i kako namjerava korisnike spriječiti u tome, a jedan od glavnih naglaska kompanije bit će na lokaciji. To znači da će osobe koje žive u različitim kućanstvima morati koristiti različite račune, odnosno svatko od njih morat će plaćati pretplatu. U slučaju da sustav primijeti da se isti račun koristi na različitim lokacijama, taj se račun može blokirati, odnosno preko njega se više neće moći pristupati tom streaming servisu.

Netflix Stiže jeftiniji Netflix, ali uz jedan uvjet

Kako bi saznao dijeli li više korisnika isti račun, Netflix će koristiti različite informacije, poput IP adresa, identifikacijskog broja uređaja, kao i podatke o aktivnosti samog računa. Zahvaljujući tim podacima saznat će koristi li se račun korisnika na njegovoj primarnoj lokaciji. U slučaju da je novi uređaj prijavljen na Netflix s lokacije koja nije primarna, za pristup tom servisu bit će potrebno upisati poseban kod koji će omogućiti gledanje videa na Netflixu tijekom sljedećih tjedan dana.

Iz Netflixa kažu kako oni koji putuju i nose svoj primarni uređaj sa sobom neće imati problema s pristupom njihovu servisu, no ipak će se jednom mjesečno morati spojiti na Wi-Fi na svojoj primarnoj lokaciji. Ako korisnik duže vrijeme izbiva sa svoje primarne lokacije, postoji mogućnost blokade računa, a u tom slučaju potrebno je zatražiti spomenuti privremeni kod za nastavak gledanja videa na tom servisu.

Slika nije dostupna Hoće li Netflix i njegovi suparnici uspjeti stati na kraj raširenoj praksi koju su prešutno prihvaćali?

Razlog zbog kojeg je Netflix u posljednje vrijeme krenuo u borbu protiv dijeljenja lozinki je jasan. Prošle godine izgubio je dio korisnika, a i konkurencija na tom tržištu sve je jača pa Netflix želi osigurati da svi oni koji gledaju njihov servis tu uslugu i plate.

Izvor: 9to5 Mac

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti