Prijeti mu doživotni zatvor: On je vodio zloglasni Silk Road 2!

Blake Benthall vodio je zloglasnu stranicu za prodaju droge na kojoj se mjesečno okretalo oko 8 milijuna dolara, a sada mu prijeti doživotni zatvor

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.11.2014. / 08:38

Prijeti mu doživotni zatvor: On je vodio zloglasni Silk Road 2!

U listopadu prošle godine 'pao' je vladar internetskog podzemlja – 'običan dečko iz susjedstva' Ross William Ulbricht koji je vodio zloglasnu internetsku stranicu za kupovinu droge i oružja Silk Road, zbog čega bi ostatak života mogao provesti iza rešetaka. S obzirom da je Silk Road pokazao da postoji veliki interes za kupovinom droge na internetu i da se na ovakav način može zaraditi jako veliki novac, nakon uhićenja Ulbrichta otvorene su brojne nove online trgovine za drogu, a najpopularnija je bila Silk Road 2. Ova je trgovina nastavila tamo gdje je stao originalni Silk Road te je privukla brojne bivše korisnike originalnog SR-a.

No, samo godinu dana nakon njenog pokretanja, FBI je zatvorio ovu stranicu i uhitio njenog navodnog administratora – riječ je o 26-godišnjem programeru (zanimljivo je da je jedno vrijeme radio i za SpaceX Elona Muska) iz San Francisca Blakeu Benthallu (poznatom i kao Defcon) kojem sada prijeti slična sudbina kao i Ulbrichtu, odnosno mogao bi biti osuđen na doživotni zatvor. U optužnici protiv Benthalla napomenuto je kako je njegova stranica radila na sličan način kao i originalni Silk Road, odnosno putem anonimne mreže Tor, a plaćanje se vršilo u digitalnog valuti Bitcoin koja korisnicima jamči anonimnost.

Osim različitih vrsta droge, na ovoj online trgovini korisnici su mogli kupiti alate i servise za hakiranje i lažne dokumente. Prema podacima iz rujna ove godine, Silk Road 2 imao je oko 150 tisuća aktivnih korisnika, a na njemu se od prodaje droge mjesečno okretalo čak osam milijuna dolara. S novcem koji je zaradio vodeći ovu stranicu Benthall se 'počastio' s Tesla automobilom, a neki mediji tvrde da je nakon uhićenja odmah priznao da je vodio Silk Road i na njemu okrenuo veliki novac.

'Neka svima bude jasno – Silk Road je cesta prema zatvoru', komentirao je za Cnet tužitelj iz New Yorka Preet Bharar, a s obzirom da su nakon gašenja originalnog Silk Roada pokrenute brojne online trgovine droge na Tor mreži, iz FBI su poručili da će nastaviti s gašenjem takvih stranica i uhićenjima njihovih osnivača i administratora. Pitanje je hoće li vlasnici ostalih sličnih stranica sada iskoristiti situaciju i gašenje glavnog konkurenta kako bi privukli još više korisnika i zaradili još veći novac ili će, zbog straha od zatvora, i oni ugasiti svoje stranice za prodaju droge. 

Foto: github.com/blakeeb

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti