Prijetnja Volt Typhoona: SAD pokrenuo operaciju protiv kineskih hakera

Zlonamjerna kibernetička aktivnost uzbunila je obavještajne dužnosnike koji kažu da je dio većeg napora kompromitiranja kritične infrastrukture Zapada.

Hina | 30.01.2024. / 08:35

Kineski hakeri (Foto: Getty Images)

Američka vlada pokrenula je posljednjih mjeseci operaciju za borbu protiv sveprisutne kineske operacije hakiranja koja je uspješno kompromitirala tisuće uređaja povezanih s internetom, rekli su u utorak zapadni sigurnosni dužnosnici

Ministarstvo pravosuđa SAD-a i Federalni istražni ured (FBI) tražili su i dobili zakonsko ovlaštenje za daljinsko onemogućavanje aspekata kineske hakerske kampanje, rekli su izvori Reutersu.

Umjetna inteligencija, ilustracija Kina želi preteći SAD u razvoju umjetne inteligencije: Dala zeleno svjetlo za više od 40 novih AI modela

Poznata kao Volt Typhoon, zlonamjerna kibernetička aktivnost uzbunila je obavještajne dužnosnike koji kažu da je dio većeg napora kompromitiranja kritične infrastrukture Zapada, uključujući mornaričke luke, pružatelje internetskih usluga i komunalije.

Takva bi kršenja mogla omogućiti Kini, rekli su stručnjaci za nacionalnu sigurnost, da daljinski poremeti važne objekte u indo-pacifičkoj regiji koji u nekom obliku podržavaju ili opslužuju američke vojne operacije.

Glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa odbio je komentirati. Glasnogovornik FBI-a i kineskog veleposlanstva u Washingtonu nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Unitree robotski psi Kineski vojni robotski pas naoružan je do zuba i spreman za akciju

Kada su zapadne nacije prvi put upozorile na Volt Typhoon u svibnju, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je da su optužbe o hakiranju "kolektivna kampanja dezinformiranja" iz zemalja Pet očiju, obavještajnog saveza kojeg čine SAD, Kanada, Novi Zeland, Australija i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti