Kina želi preteći SAD u razvoju umjetne inteligencije: Dala zeleno svjetlo za više od 40 novih AI modela

Kina ubrzava utrku u razvoju umjetne inteligencije odobravajući više od 40 novih AI modela te signalizirajući odlučnost da sustigne SAD.

Branimir Vorša | 29.01.2024. / 14:41

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

U nastojanju da ojača svoje sposobnosti u tehnologiji umjetne inteligencije (AI), Kina je dala zeleno svjetlo za više od 40 modela AI-a, za javnu upotrebu unutar prve polovice godine od pokretanja procesa odobravanja

To je jasan signal odlučnog napora Kine da se premosti jaz u razvoju umjetne inteligencije u odnosu na SAD, izvještavaju kineski mediji. Prošlog tjedna kineski regulatori dali su odobrenje za 14 velikih jezičnih modela (LLM), označavajući četvrti val odobrenja, sa značajnim primateljima uključujući Xiaomi Corp, 4Paradigm i 01.AI, piše kineski državni medij Securities Times.

Od kolovoza 2023. godine službeni Peking ovlastio je tehnološke tvrtke da osiguraju regulatorno odobrenje prije nego što objave svoje LLM-ove, ilustrirajući kinesku strategiju za unaprjeđenje AI tehnologije uz održavanje strogog nadzora. Početna serija AI modela dobila je odobrenje ubrzo nakon implementacije procesa, s Baiduom, Alibabom i ByteDanceom među prvim primateljima. Dodatna odobrenja izdana su u studenom i prosincu, a najnovija serija dobila je zeleno svjetlo u siječnju 2024. godine.

Iako kineska vlada nije javno objavila odobrene tvrtke, Securities Times izvještava da je više od 40 modela umjetne inteligencije odobreno.

Digitalne tehnologije u EU Predstavljen paket za AI inovacije: “Europa postaje najbolje mjesto na svijetu za pouzdanu umjetnu inteligenciju”

Vojni dron, ilustracija Pentagon postrožio pravila za implementaciju umjetne inteligencije u vojne svrhe, no što kažu javnost i stručnjaci?

Kineski skok u razvoju umjetne inteligencije potaknut je globalnim utjecajem OpenAI-ova ChatGPT-a od kraja 2022. godine. U to je vrijeme Kina posjedovala 130 LLM-a, što je činilo 40 posto ukupnog globalnog broja, zaostajući odmah iza udjela SAD-a od 50 posto, prema brokerskoj kući CLSA.

Baiduov Ernie Bot, istaknuti chatbot sličan ChatGPT-u, otad je privukao više od 100 milijuna korisnika, kako je otkrio izvršni tehnički direktor Baidua u prosincu 2023. godine.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti