Pritisak aktivista u SAD-u uspio: Uvodi se trgovački kod za transakcije u trgovinama vatrenim oružjem

Neki zagovornici prava na oružje u SAD-u zabrinuti su da bi novi kodeks mogao dovesti do neovlaštenog nadzora.

Hina | 11.09.2022. / 10:17

Polica s oružjem u trgovini oružja
Polica s oružjem u trgovini oružja (Foto: Afp)

Američka kartična kompanija Visa u subotu je priopćila da će implementirati novi trgovački kategorijski kod za američke trgovce oružjem u SAD-u, koji će identificirati transakcije u trgovinama vatrenim oružjem.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) odobrila je u petak stvaranje trgovačkog koda nakon pritiska aktivista za kontrolu oružja koji smatraju da će to pomoći pri praćenju sumnjivih kupovina oružja.

Kod će pokazivati gdje je pojedinac potrošio novac, ali ne i koji je artikl kupio.

Nakon odluke ISO-a da uspostavi novi trgovački kategorijski kod, Visa će nastaviti sa daljnjim koracima, istovremeno osiguravajući zaštitu sve legalne trgovine na Visa mreži u skladu s našim dugogodišnjim pravilima, stoji u priopćenju kompanije.

Neki zagovornici prava na oružje zabrinuti su da bi novi kodeks mogao dovesti do neovlaštenog nadzora.

Ovogodišnje masovne pucnjave, uključujući onu u teksaškoj osnovnoj školi u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja, dodatno su potaknuli dugotrajnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da usvoji zabranu jurišnog oružja te da osigura 37 milijardi dolara za programe prevencije kriminala, od čega 13 milijardi dolara za zapošljavanje i obuku dodatnih 100.000 policajaca u sljedećih pet godina.

Mastercard i American Express također namjeravaju krenuti s implementacijom nakon odobrenja ISO-a.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti