Privatnost i sigurnost korisnika postali su važni tek kada su zaprijetile kazne

Da su Zuckerberg i ekipa iz Facebooka imali volje, puno ranije bi posvetili više pažnje i resursa korisnicima i zaštiti njihovih podataka te zbog toga naglo osvještenje u 2018. godini o važnosti privatnosti zvuči prilično licemjerno

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.05.2018. / 12:42

Mark Zuckerberg (Foto: © European Union 2018 - Source : EP) (Foto: © European Union 2018 - Source : EP)

Facebook je godinama na meti velikih kritika korisnika koji traže bolju zaštitu i sigurnost vlastitih podataka, a Zuckerbergova mreža više ih je puta šokirala svojim potezima koji su ugrozili njihovu privatnost – od opcije za prepoznavanje lica, preko uvođenja Timelinea koji je ponovno otkrio neke zaboravljene detalje iz prošlosti pa do nedavnog slučaja s Cambridge Analyticom.

Naravno, uvijek treba imati na pameti kako su u velikom broju slučajeva korisnici sami krivi jer su oni ti koji objavljuju sadržaj (kojem često nije mjesto na osobnom profilu) te Facebook ne može korisnike zaštititi od njih samih, no ova je kompanija tijekom godina mogla predstaviti brojne alate s kojima bi, ako ništa drugo, korisnicima olakšala upravljanje postavkama privatnosti i drugim važnim opcijama na ovoj mreži.

Zuckerberg i ekipa mogli su napraviti puno više za sigurnost korisnika, ali nisu – iako su cijelo vrijeme govorili kako su im korisnici i njihova privatnost od velike važnosti.

Gdje ima volje, ima i načina

Iako je Facebook, dakle, godinama na udaru kritika javnosti, iz ove su kompanije na svom blogu prošlog mjeseca napisali nešto vrlo zanimljivo – korisnicima koji već više godina traže zaštitu i povećanje privatnosti, tek su u travnju 2018. poručili kako ih "čuju jasno i glasno" i da shvaćaju kako se njihove opcije privatnosti i drugi važni alati teško mogu pronaći na samoj mreži te moraju napraviti puno više za informiranje samih korisnika.

Čini se kao da su proteklih godina tijekom kojih je tema privatnosti korisnika na internetu, a posebno na društvenim mrežama često bila u prvom planu spavali, da bi se sada odjednom probudili i, godinama nakon što nisu obavijestili milijune korisnika da su njihovi podaci završili u rukama marketinške agencije, shvatili kako mogu napraviti više.

Nisu shvatili zbog samih korisnika, već zbog nove uredbe koja je u Europskoj uniji stupila na snagu ovog tjedna i koja kao potencijalnu posljedicu za kršenje privatnosti i nepridržavanje odredbi pravila donosi velike kazne.

Da su Zuckerberg i ekipa iz Facebooka imali volje, puno ranije bi posvetili više pažnje i resursa korisnicima i zaštiti njihovih podataka te zbog toga naglo osvještenje u 2018. godini o važnosti privatnosti zvuči prilično licemjerno.

No, ipak možemo zaključiti – bolje ikada, nego nikada i još jednom podsjetiti korisnike kako ih niti jedan zakon, uredba ili Mark Zuckerberg ne mogu zaštititi od neopreznih objava statusa, fotografija i videozapisa na društvenim mrežama. Za takve se stvari moraju pobrinuti sami.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti