Problem s cijepljenjem: Milijuni odbijaju drugu dozu cjepiva

Podaci iz SAD-a pokazuju da oko osam posto osoba koje su primile prvu dozu cjepiva Pfizera ili Moderne nije primilo drugu dozu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.04.2021. / 10:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Masovno cijepljenje u kombinaciji s velikim brojem ljudi koji su već preboljeli bolest COVID-19 trebalo bi biti ključ povratka u vrijeme prije nego što je korona pokosila svijet, vrijeme druženja bez maski i distance, izlazaka, koncerata, prepunih stadiona i putovanja. Kako bi to moglo izgledati, možemo vidjeti na primjeru Izraela i Britanije, koji su popustili s mjerama (nakon što su Britanci prošli brojne faze lockdowna), a osim njih, još jedna zemlja koja je daleko dogurala s cijepljenjem jest i SAD.

Slika nije dostupna Cjepiva su se dokazala i u stvarnom svijetu: Uz sve nepredviđene varijable i mutacije, učinkovito štite od COVID-19

Veliki broj Amerikanaca već je primio jednu ili obje doze, no kako pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, više od pet milijuna osoba koje su primile prvu dozu nije na vrijeme primilo i drugu dozu cjepiva Pfizera i Moderne. Ta brojka predstavlja oko osam posto osoba koje su primile prvu dozu i dvostruko je veća u odnosu na broj osoba koji nije primio drugu dozu ili su s njom kasnili tijekom prvih nekoliko tjedana kada je počelo cijepljenje u SAD-u.

Razlozi za to što nisu dobili drugu dozu su raznoliki, pri čemu su u nekim slučajevima i objektivni te se odnose na nedostatak cjepiva na mjestima na kojima su primili prvu dozu - bilo da je riječ da na tim mjestima uopće nemaju cjepiva ili imaju cjepivo drugog proizvođača. Podsjetimo, trenutačno se ne preporučuje osobama koje su primile prvu dozu jednog cjepiva da prime sljedeću dozu nekog drugog proizvođača. Dakle, ako je prva doza cjepiva Pfizerova, i druga doza mora biti od Pfizera.

Ipak, mnogi su sami donijeli tu odluku - dio njih smatra da su dovoljno zaštićeni prvom dozom te da nema potrebe da prime i drugu dozu, dok dio njih strahuje od nuspojava.

U nekim saveznim državama tako se provode kampanje u kojima se osobe koje su primile prvu dozu nagovara da se prijave i za drugu dozu. Zdravstveni djelatnici tako zovu, šalju poruke, pa čak i pisma u kojima ljude podsjećaju kako je vrijeme za drugu dozu, dok npr. u Pennsylvaniji provode kampanju usmjerenu prema studentima. Naime, kako se bliži ljeto i kraj studentske godine, studenti će se raspršiti po SAD-u te zdravstveni djelatnici žele da do tada budu zaštićeni cjepivima.

Slika nije dostupna Izraelci su zadovoljni: Prema prvim podacima, Pfizerovo cjepivo pruža dobru zaštitu od COVID-19

Dr. Paul Offit sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, koji je član Agencije za hranu i lijekove, takvu je situaciju nazvao zabrinjavajućom te upozorio na to da je druga doza potrebna jer osim što je cijepljenje s dvije doze učinkovitije, nije poznato koliko dugo traje zaštita samo s jednom dozom.

Od svih dostupnih cjepiva, samo jedno cjepivo uzima se s jednom dozom (Johnson&Johnson), no u SAD-u je njegova primjena neko vrijeme bila pauzirana zbog problema s krvnim ugrušcima. Cijepljenje s J&J se nastavlja, a to je cjepivo nedavno stiglo i u Hrvatsku.

Izvor: NY Times
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti