Izraelci su zadovoljni: Prema prvim podacima, Pfizerovo cjepivo pruža dobru zaštitu od COVID-19

Više od 2,6 milijuna Izraelaca dosad je primilo prvu dozu cjepiva, a oko 1,2 milijuna cijepljeno je objema.

Hina | 26.01.2021. / 09:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Preliminarni podaci koje je u ponedjeljak objavio HMO Maccabi, druga vodeća izraelska osiguravateljska agencija, pokazuju da se manje od 0,01 posto, odnosno samo 20 osoba od 128.600 onih koje su primile obje doze Pfizerova cjepiva, nakon nešto više od tjedan dana zarazilo koronavirusom, piše Reuters.

 

Izrael je trenutačno među svjetskim liderima kada je posrijedi brza kampanja cijepljenja protiv koronavirusa. Građani su prve doze cjepiva počeli primati već 19. prosinca.

Izraelci Pfizeru svaki tjedan šalju podatke o kampanji cijepljenja stanovništva, u skladu sa sporazumom o suradnji koji bi mogao pomoći ostalim zemljama da prilagode vlastite načine i tempo procjepljivanja.

Stručnjaci iz HMO Maccabija su kazali da je riječ o preliminarnim podacima, no da su brojevi ohrabrujući.

Od 20 zaraženih osoba polovica ih je bolovala od kroničnih bolesti. Svi su pokazivali tek blage simptome, poput glavobolje, kašlja, opće slabosti i umora, no nitko od cijepljenih nije hospitaliziran niti je imao temperaturu višu od 38,5 Celzijevih stupnjeva. Većina ih je testirana na COVID-19 zbog kontakta s osobom kod koje je potvrđena zaraza.

Anat Ekka Zohar, direktorica Odjela za informatičko i digitalno zdravstvo u HMO Maccabiju, rekla je da će služba nastaviti nadzirati iste pacijente kako bi se utvrdilo imaju li i dalje samo blage simptome ili će se kod njih eventualno razviti neke komplikacije.

Više od 2,6 milijuna Izraelaca dosad je primilo prvu dozu cjepiva, a oko 1,2 milijuna cijepljeno je objema. Izrael ima oko 9 milijuna stanovnika.

Izraelske vlasti izvijestile su o oko 600.000 slučajeva zaraze koronavirusom i o 4478 smrtnih slučajeva od početka izbijanja pandemije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti