Problemi s Hubbleovim teleskopom: U NASA-i istražuju što uzrokuje istu grešku i na glavnom i na rezervnom računalu

Tijekom sljedećih tjedan dana tim će još jednom pregledati sve sustave koji su potrebni kako bi se uključili rezervni sustavi.

Martina Čizmić | 01.07.2021. / 11:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hubbleov svemirski teleskop više od 30 godina pomaže znanstvenicima u otkrivanju svemira. No u posljednje vrijeme suočava se sa sve više problema.

Posljednji u nizu možemo okarakterizirati kao softverski problem koji je posljedica zastarjele tehnologije koju koristi. Naime, 13. lipnja došlo je do pogreške u radu računala kojim se upravlja Hubbleovim teleskopom, zbog čeka su svi znanstveni instrumenti koji se na teleskopu nalaze otišli u "safe mode" odnosno u ograničen način rada.

Inženjeri u NASA-i odmah su pokušali identificirati i riješiti problem, proveli niz testova no to je samo dovelo do još većih problema. Kako bi ponovno pokrenuli sustav, trebali su prvo pokrenuti rezervno računalo koje je instalirano na teleskopu prije 12 godina. Međutim, to je dovelo do još većih problema. Kako su priopćili iz NASA-e, čini se kako i glavno i rezervno računalo imaju istu grešku u memoriji zbog koje je cjelokupni budući rad Hubblea bio doveden u pitanje.

Nakon dva tjedna istraživanja i ispitivanja greške, iz NASA-e su objavili kako su utvrdili u čemu je problem te će pokušati ponovno pokrenuti rezervno računalo.

Ističu da je problem bio u dijelu koji se naziva Science Instrument Command and Data Handilng (SIC&DH) i u kojem se nalazi samo računalo. Navodno je nekoliko komada hardvera moglo uzrokovati problem. Također, testiraju i dio koji se zove Command Unit/Science Data Formatter (CU/SDF) koji je zadužen za slanje i formatiranje naredbi i podataka te dio koji se zove Power Control Unit, a koji je zadružen za to da svi sustavi imaju stabilnu opskrbu električnom energijom.

Ako se pokaže da je pogreška u nekom od tih dijelova, NASA-in tim će morati pokrenuti komplicirane procedure kojima bi se uključili rezervni sustavi.

Ta bi procedura mogla biti kompleksnija i rizičnija od onih koje je tim proveo prošlog tjedna, a koje su podrazumijevale uključivanje rezervnog memorijskog modula i hardvera rezervnog računala, ističu iz NASA-e.

Tijekom sljedećih tjedan dana tim će još jednom pregledati sve sustave koji su potrebni kako bi se uključili rezervni sustavi. Prije nego što naprave bilo kakvo uključivanje rezervnog sustava, najavili su, kako će sve testirati u simulatoru.

Ovo nije prvi put da Hubble ima problema sa svojim hardverom. Kad je 2008. godine CU/SDF modul prestao s radom, tim je morao prebaciti sve na rezervni sustav kako bi Hubble mogao nastaviti s radom. Rezervni sustav je bio u funkciji sve dok 2009. godine servisna misija nije zamijenila cijeli dio koji je prestao raditi.

Od tog servisa, Hubble je obavio više od 600 tisuća promatranja i pridonio našem boljem razumijevanju svemira.

Hoće li i dalje nastaviti s promatranjem, ovisi o tome može li ga ekipa u NASA-i popraviti ili barem pokrenuti i prebaciti na rezervne sustave dok se ne obavi novi servis.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti