Problemi za Apple: Pojavio se najopasniji malware za iPhone!

Pojavio se prvi malware za Appleove uređaje koji se širi poput tradicionalnih virusa i koji napada i telefoni koji nisu jailbreakani

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.11.2014. / 09:02

Problemi za Apple: Pojavio se najopasniji malware za iPhone!

Korisnici Appleovih uređaja do sada su bili sigurni od malwarea i virusa – iako su neki korisnici imali određenih problema, oni su ipak bili zanemarivi u odnosu na veliki broj malicioznih programa koji prijete vlasnicima računala koja rade na Windowsima. Kada su u pitanju mobilni uređaji, sigurnosni stručnjaci do sada su upozoravali kako su najviše ugroženi korisnici pametnih telefona i tableta koje pokreće Googleov mobilni operativni sustav Android, dok su vlasnici iPhonea i iPadova prilično sigurni.

No, čini se da bi se stvari u budućnosti mogle promijeniti, komentirali su na The Vergeu informaciju kako se pojavio opasan malware Wirelurker koji je možda već ugrozio stotine tisuća korisnika Appleovih uređaja. Ovim su malwareom trenutno ugroženi samo korisnici u Kini, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju da je ovo prvi slučaj u kojem su zaraženi telefoni koji nisu jailbreakani, odnosno riječ je o prvom poznatom malwareu koji može zaraziti aplikacije za Appleove telefona na sličan način kao i tradicionalni virusi.

Malware se širi putem Maiyadi App Storea, kineske trgovine aplikacija za Appleov operativni sustav za računala putem kojeg su zaražene aplikacije skinute više od 350 tisuća puta – jednom kada je računalo zaraženo s ovim malwareom, on prelazi na iPhone nakon povezivanja računala i telefona putem USB kabela. Nakon toga Wirelurker samo učitava aplikaciju koja nije opasna za korisnike telefona, no sigurnosni stručnjaci vjeruju da je ovo samo testna faza u kojoj hakeri žele isprobati potencijalne mogućnosti Wirelurkera, prije nego ga iskoriste za krađu informacija i dokumenata s Appleovih telefona i eventualno ostvarivanje profita.

Iako još nisu zabilježeni ovakvi problemi te usprkos ograničenjima ovog malwarea, riječ je o najozbiljnijoj prijetnji sigurnosti Appleovih mobilnih uređaja, a možda i novom razdoblju cyber napada kojima će biti izloženi i vlasnici iPhonea i iPadova.  

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti