Problemi za Teslu: Traži se opoziv više od 150 tisuća modela S i X zbog greške koja bi mogla imati kobne posljedice

Tesla ima velikih problema sa zaslonima na svojim modelima S i X. Njihovo zakazivanje tijekom vožnje može izazvati prometne nesreće, upozoravaju iz američke uprave za sigurnost na nacionalnim autocestama.

Branimir Vorša | 14.01.2021. / 12:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka uprava za sigurnost na nacionalnim autocestama (NHTSA) zatražila je od Tesle da povuku iz prometa oko 158.000 Modela S i X, zbog mogućnosti da im usred vožnje otkaže zaslon. Otkazivanje rada takozvanih "jedinica za kontrolu medija" u tim vozilima može prekinuti prekinuti vezu vozača sa kamerama na vozilu, kontrolom klime u vozilu, te Teslinim autopilotom. Sve to povećava rizik od uzrokovanja prometne nesreće, ističe se u pismu otvorenom za javnost NHTSA.

Od Tesle se traži da popravi problem s istrošenim čipovima flash memorije u zaslonima, na S modelima vozila koji su izašli na tržište između 2012. i 2018. godine te X modelima koji su na tržište izašli između 2016. i 2018. godine.

Svaki put kad vlasnik tih modela Teslinih vozila upali svoje vozilo, to nepovratno nagriza ukupni kapacitet memorije. Riječ je o 8GB eMMC NAND flash memorijskom čipu koji se nalazi na Nvidijinom Tegra 3 procesoru koji pogoni te zaslone. Jednom kad nagrizanje dosegne sam kapacitet memorije, a to je kroz pet do šest godina, zasloni se ostaju smrznuti i neoupotrebljivi u vožnji.

O tom problemu je prvi pisao portal Motherboard još 2019. godine.

Tesla je NHTSA-u potvrdila da će svi zasloni s tim čipom u konačnici zakazati te su im poslali i model s projiciranim tjednim popravcima tih vozila koji bi trajali između 2020. i 2028. godine. U Tesli predviđaju da bi se većina ekrana u njihovim navedenim modelima mogla smrznuti u 2022. godini.

NHTSA je formalnu istragu oko ovog problema pokrenula još u lipnju 2020. godine i ona je još u tijeku. Isto tako, nije poznato zasad hoće li Tesla prihvatiti zahtjev za opozivom vozila.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti