Procurili detalji Huaweijeva plana: Situacija ne izgleda optimistično

Čini se kako Huaweijev mobilni operativni sustav još nije spreman i pitanje je na kojem će softveru raditi novi telefoni ove kompanije i kada će ih uopće predstaviti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.05.2019. / 09:51

Richard Yu (Foto: AFP)

Sve do nedjelje navečer Huawei je bio na dobrom putu da za godinu-dvije prestigne Samsung i postane globalni lider na mobilnom tržištu, no nakon što su se našli na Googleovoj crnoj listi te, kako se sada čini, više neće imati pristup novim verzijama Androida, situacija se dramatično promijenila. Za budućnost kompanije u uvjetima kakvi trenutačno vladaju i s ograničenjima koja ime je nametnuo SAD, kao jedini spas čini se razvoj vlastitog operativnog sustava za mobilne uređaje. Dio kineskih medija tvrdi da njihov mobilni operativni sustav koji se navodno razvija pod kodnim imenom Project Z pri kraju i da će biti dostupan krajem godine – kada očekujemo novi model iz serija Mate.

No informacije koje su prenijeli na stranici 9to5 Google bacaju drukčije i prilično pesimistično svjetlo na cijelu situaciju i (kratkoročnu) budućnost Huaweija. Naime, njihov plan B, odnosno alternativni mobilni OS navodno je razvijan samo za kinesko tržište i još nije niti blizu spreman, a razdoblje njegova razvoja izvori upoznati sa situacijom nazivaju "turbulentnim procesom". Ako operativni sustav još nije spreman i testiran, pitanje je što će biti s budućim modelima Huaweijevih telefona jer posljednji uređaji iz serija Mate i P fantastični su pametni telefoni snažnog hardvera i odličnih kamera, no čini se da Huawei neće imati pripremljen softver na kojima bi nasljednici tih uređaja mogli raditi i postavlja se pitanje kada će kompanija predstaviti novu generaciju svojih telefona.

Googleova odluka sve je iznenadila

Googleova odluka iznenadila je sve u Huaweiju te je čak i Richard Yu u jednom intervjuu rekao kako su sada primorani razviti vlastiti operativni sustav te ekosustav koji uključuje i aplikacije za njihov OS. Upravo bi tu mogao ležati najveći problem jer danas imamo veliki broj developera aplikacija za Android i dostupne su nam brojne aplikacije za ovaj OS, dok Huawei mora krenuti od nule i neće moći konkurirati Androidu po broju dostupnih aplikacija. Da je ekosustav mobilne platforme i aplikacija ključan za budućnost kompanije, smatra  i izvršni dikrektor kompanie Yu.

Tako nešto bit će mnogo lakše na kineskom tržištu, no ako žele ostati jak globalni igrač, bez podrške Google i Androida, pred njima je težak i neizvjestan put.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti