Podrijetlo novog koronavirusa upitno je od samog početka pandemije. Istrage koje su se vodile u Kini nisu uspjele doći do konkretnih zaključaka, pa je svojevrsni konsenzus da je koronavirus na ljude prešao s neke divlje životinje - radi li se o šišmišu ili kojoj drugoj životinji, zapravo nije ni važno.

No, britanski su mediji objavili informaciju kako su američki i britanski znanstvenici još početkom pandemije razmjenjivali e-mailove u kojima ukazuju na to da je koronavirus vjerojatno stvoren u nekom od laboratorija u kineskom Wuhanu.

Kineska tržnica Otkriveno tko je zapravo bio prvi čovjek zaražen virusom zbog kojeg je cijeli svijet u kolapsu

Slika nije dostupna Američki i kineski znanstvenici iz Wuhana planirali su 2018. stvoriti potpuno novu vrstu koronavirusa

Poruke koje potječu iz veljače 2020. godine ukazuju na to da je "najvjerojatnije objašnjenje" da se koronavirus ubrzano razvio iz virusa nalik SARS-u unutar ljudskog tkiva u jednom od laboratorija s niskom razinom osiguranja.

Među osobama koje su navedene kao sudionici u prepisci su i američki epidemiolozi dr. Anthony Fauci i dr. Francis Collins iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje. Njima je u e-mailu Sir Jeremy Farrar, direktor Welcome Trusta napisao kako postoji mogućnost da je takva evolucija "slučajno stvorila virus koji je savršen za brzo širenje među ljudima". No, dvojac je odgovorio kako bi "daljnja rasprava štetila znanosti općenito, ali i znanosti u Kini" te "međunarodnome miru".

Farrar je prenio i zabrinutost profesora Mikea Farzana, koji je otkrio kako se originalni virus SARS veže za ljudske stanice, a kojeg zabrinjava dio vršnog proteina koji pomaže virusu da uđe u stanicu u ljudskom tijelu. Napisao je kako je prof. Farzanu teško objasniti kako bi došlo do razvoja tog dijela vršnog proteina izvan laboratorija.

Slika nije dostupna Kako je započela pandemija? Istražitelji WHO-a smatraju da je virus došao od životinja, a ne iz laboratorija

Slika nije dostupna Kontroverzni norveški virolog tvrdi: "Čvrsto sam uvjeren da je koronavirus greškom pušten iz laboratorija"

U porukama koje su uslijedile, znanstvenici su dali svoje procjene o tome koliko vjeruju u teoriju da je koronavirus izašao iz laboratorija, a koliko da je nastao prirodnim putem. Farrar je procijenio da su šanse 50:50, dok je profesor Eddie Holmes sa Sveučilišta Sydney ipak prednost dao "nezgodi u laboratoriju".

Profesor Andrew Rambaut sa Sveučilišta Edinburgh također je izrazio svoju zabrinutost neobičnim izgledom vršnog proteina i njegovim sposobnostima.

Ne mogu shvatiti kako bi se ovo moglo dogoditi u prirodi. Mislim da bi to mogli objasniti samo ljudi s dovoljno informacija ili pristupom uzorcima, a to su timovi koji rade u Wuhanu, napisao je.

No, zanimljivo je da su u porukama koje su uslijedile znanstvenici počeli odbacivati teoriju o "bijegu iz laboratorija".

Daljnja rasprava o takvim optužbama mogla bi nepotrebno omesti vrhunske istraživače od njihovih aktivnih dužnosti i čini nepotrebnu štetu znanosti, napisao je dr. Ron Fouchier.

Slika nije dostupna Amerikanci istražuju mogućnost da je virus SARS-CoV-2 nastao u kineskim laboratorijima

Slika nije dostupna Otvoreno pismo koje optužuje Kinu za zataškavanje pandemije koronavirusa: "Vaša autokratska vlast ugrozila je sve"

Treba istaknuti da je britanski Telegraph zatražio od Sveučilišta Edinburgh uvid u poslane i primljene poruke, pozivajući se na slobodu pristupa informacijama. Sveučilište ih je odbilo uz objašnjenje kako bi "otkrivanje tih informacija dovelo do ugroze fizičkog ili mentalnog zdravlja i sigurnosti pojedinaca".

Podsjetimo, američke sigurnosne službe upozoravale su kako postoji velika mogućnost da je virus nastao i "pobjegao" iz nekog od laboratorija u Wuhanu, odakle je pandemija i krenula. No, Kina je od samog početka odbacivala takve optužbe.

I istraga koju su proveli znanstvenici Svjetske zdravstvene organizacije zaključila je kako virus vjerojatno nije pobjegao iz laboratorija, već da je vjerojatno nastao u prirodi i potom prešao na čovjeka. 

No, ni jedni ni drugi nisu uspjeli naći čvrste dokaze koji bi potvrdili njihove tvrdnje. 

 Izvor: The Telegraph

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju