Američki i kineski znanstvenici iz Wuhana planirali su 2018. stvoriti potpuno novu vrstu koronavirusa

Znanstvenici su zatražili bespovratna sredstva za svoja istraživanja, no zahtjev za sredstvima je odbijen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.10.2021. / 10:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovana virusom SARS-Cov-2 uskoro će ući u svoju treću godinu, a i dalje ostaju brojna neodgovorena pitanja o njezinim uzrocima. I dalje nije poznato kada se virus počeo širiti (čini se da bi to moglo biti puno prije prvih službeno prijavljenih slučajeva), a nisu niti svi sigurni kako je novi koronavirus prešao sa životinje poput šišmiša na ljude, već možemo pročitati različite teorije o umjetno stvorenom virusu, odnosno virusu koji je pobjegao iz laboratorija.

Slika nije dostupna Moćan alat u borbi protiv pandemije: Na tržište bi uskoro mogla nova pilula protiv COVID-a

Vjetar u leđa takvim teorijama sigurno će dati nedavno otkrivene informacije o planovima američkih znanstvenika i njihovih kolega iz Instituta za virologiju iz Wuhana, koji su 2018. od DARPA-e zatražili bespovratna sredstva za istraživanje koronavirusa. Njihov je plan bio pomiješati genome različitih vrsta virusa kako bi stvorili potpuno novi virus. Kako je novinarima The Telegrapha rekao izvor iz Svjetske zdravstvene organizacije, takav bi eksperiment rezultirao stvaranjem virusa kakav ne postoji u prirodi, no bio bi sličan postojećim virusima. Komentirao je da, kada bi se zaista primijenila takva metoda miješanja genoma, time bi se moglo objasniti zašto do sada u prirodi nije pronađen virus sličan virusu SARS-CoV-2.

Vrsta virusa najbliža novom koronavirusu jest ona pronađena u Laosu koja s njim dijeli 96,8 posto genoma, dok se očekuje da bi njegov direktni prethodnik trebao s virusom SARS-CoV-2 dijeliti barem 99,98 posto genoma, a takva vrsta dosada nije pronađena - objasnio je stručnjak, koji je htio ostati anoniman, za britanske medije. Razlog iz kojeg bi znanstvenici pokušali napraviti takav virus jest što su željeli pronaći "idealan" prosječni koronavirus protiv kojeg bi mogli napraviti cjepivo, koje bi se onda moglo primijeniti na sve vrste koronavirusa.

Zahtjev za bespovratnim sredstvima je odbijen, a baza podataka s vrstama virusa vuhanskog instituta uklonjena je s interneta prije 18 mjeseci, tako da je nemoguće provjeriti što se sve tamo događalo i kakvi su se testovi vršili. Znanstvenici koji su radili u toj instituciji tvrde kako nikada nisu pokušali sami stvoriti novu vrstu koronavirusa u svojim laboratorijima, a na Daily Mailu podsjećaju kako su i SAD financirale slično istraživanje s koronavirusima u šišmišima.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici proveli istraživanje o istovremenom cijepljenju protiv gripe i koronavirusa

Ono što je sigurno jest da su znanstvenici o takvim stvarima razmišljali i vjerojatno ih i planirali, no nije poznato (i vjerojatno nikada nećemo saznati) jesu li takvi pokusi koji bi mogli dovesti do stvaranja virusa SARS-CoV-2 zaista napravljeni.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti