Kineski znanstvenici tvrde da se koronavirus zapravo prvo pojavio u SAD-u, mjesecima prije proboja u Wuhanu

Iako ne upiru izravno prstom, kineski znanstvenici većinu svoje studije koncentriraju na jedno područje u američkoj saveznoj državi Maryland, gdje se, eto, baš slučajno nalazi jedna posebna američka vojna baza.

Branimir Vorša | 23.09.2021. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koristeći matematičke modele, kvartet kineskih znanstvenika tvrdi da se prvi slučaj bolesti COVID-19 pojavio između travnja i studenog 2019. godine, ali ne u Kini, već na sjeveroistoku SAD-a. Drugim riječima, kineski znanstvenici tvrde da se novi koronavirus pojavio u SAD-u puno ranije nego što se pojavio u Wuhanu, odakle je i službeno krenula pandemija.

Rezultati izračuna pokazuju da je epidemija bolesti COVID-19 u SAD-u imala visoku vjerojatnost od početka širenja oko rujna 2019. godine, tvrdi se na 14 stranica studije, koja je objavljena na repozitoriju ChinaXiv, kojim upravlja Nacionalna znanstvena knjižnica Kineske akademije znanosti.

Autori studije su Zhouwang Yang, Yunhe Hu i Zhiwei Ding s Kineskog sveučilišta znanosti i tehnologije te Tiande Guo sa Sveučilišta kineske akademije znanosti.

Slika nije dostupna U špiljama Laosa pronađeni šišmiši s koronavirusima kojima nedostaju tek manje mutacije da postanu novi koronavirus

Navedeni znanstvenici htjeli su zaključiti vrijeme nastanka pandemije na temelju hibridne metode podataka i modela. Izradili su model pozitivne stope testa da odgovara stvarnim trendovima te koristili procjenu najmanjih kvadrata za dobivanje optimalnih parametara modela, prije nego što su primjenili procjenu gustoće jezgre... da bi zaključili vrijeme nastanka pandemije s obzirom na specifičnu vjerojatnost pouzdanosti, navodi se u studiji.

Službeno, prvi slučaj bolesti COVID-19 u SAD-u registriran je 20. siječnja 2020., što je otprilike mjesec dana nakon izbijanja epidemije u kineskom gradu Wuhanu.

Kineski znanstvenici, međutim, tvrde da postoji 50 posto vjerojatnosti pojave prvih slučajeva u 11 američkih saveznih država te okrugu Columbia i prije izbijanja epidemije u Wuhanu, odnosno između travnja 2019. na Rhode Islandu do najkasnije studenog 2019. u Delawareu.

Njihov uzorak sastoji se uglavnom od sjeveroistočnih američkih saveznih država - Massachusettsa, Vermonta, New Hampshirea, Connecticuta, Rhode Islanda, New Yorka, New Jerseya, Delawarea, Pennsylvanije, Marylanda i Virginije. Među njima se još nalaze i Michigan te Louisiana.

Dobar dio studije fokusira se na Maryland, odnosno područje oko lokacije američke vojne baze Fort Detrick, koja je služila za istraživanje bionaoružanja tijekom Hladnog rata, a sad je sjedište američkog programa za obranu od bioloških napada.

Iako se u studiji izrijekom ne spominje Fort Detrick, više kineskih dužnosnika je opetovano sugeriralo da se virus možda proširio upravo od tamo. To je u neku ruku zapravo kineski odgovor na američke špekulacije da je novi koronavirus potekao iz Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV).

Slika nije dostupna Studija otkrila koliko točno treća doza Pfizerova cjepiva smanjuje rizik od zaraze i teškog oblika bolest

Teza o "curenju iz laboratorija" usredotočena je na financiranje neprofitne organizacije EcoHealth Alliance od strane američkog Nacionalnog instituta zdravstva i partnerstvo te neprofitne organizacije s WiV-om.

Četiri kineska znanstvenika isto tako tvrde da je serija prijašnjih studija pokazala da su SAD, Španjolska, Francuska, Italija, Brazil te druge zemlje imale slučajeve zaraze novim koronavirusom prije izbijanja epidemije u Wuhanu.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti