U špiljama Laosa pronađeni šišmiši s koronavirusima kojima nedostaju tek manje mutacije da postanu novi koronavirus

Znanstvenici su proučavali šišmiše iz četiri različite vapnenačke špilje u Laosu, koji u sebi imaju koronaviruse nevjerojatno slične virusu SARS-COV-2. To je otkriće velik korak u dokazivanju da je novi koronavirus potekao iz prirode, a ne laboratorija.

Branimir Vorša | 21.09.2021. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tim znanstvenika u Laosu je otkrio šišmiša s domenom koja veže receptore sličnom virusu Sars-CoV-2, što omogućuje ulazak putem ACE2 enzima (koji se nalazi vezan za membrane mnogih stanica u čovjekovom organizmu) u ljudske stanice.

Znanstvenici naime nisu pronašli sam virus SARS-CoV-2 u šišmišima, ali su pronašli koronaviruse kojima su potrebne tek manje mutacije da postanu novi koronavirus

Sekvence vrlo bliske onima ranih sojeva virusa SARS-CoV-2 odgovornog za pandemiju postoje u prirodi te su pronađene kod nekoliko vrsta šišmiša iz obitelji Rhinolophus, pišu autori studije koja je u prcesu znanstvenog recenziranja i koja je objavljena u predizdavačkom obliku u Nature Portfolio Journalu.

Ipak, dok studija ne eleiminira u potpunosti teoriju da je virus možda procurio iz laboratorija, ona dodaje još dokaza da je SARS-CoV-2 potekao iz prirode. Ideja da će se pronaći takozvani šišmiš krivac za pandmeiju tako i dalje ostaje samo popularna ideja, no znanstvenici su s druge strane uvijek upozoravali da ne treba razmišljati na takav način.

Nisam siguran da ćemo ikad pronaći identičnu stvar, ali ono što ćemo pronaći jesu virusi kod šišmiša koji su gotovo isti, rekao je za Telegraph profesor Stuart Neil, šef odjela zaraznih bolesti iz londonskog King Collegea, koji nije sudjelovao u spomenutoj studiji.

To je nevjerojatno kompleksan ekosustav i hoćemo li imati sreće u pronalasku pravog ili ćemo pronaći samo komadiće, i dalje će ostati otvorenim pitanjem, dodaje Neil.

Otkriće znanstvenika u Laosu isto tako naglašava da se još pandemija sličnih ovoj novog koronavirusa nalazi u stanju mirovanja u prirodi. Kako lista koronavirusa koji imaju kvalitete sličen virusu SARS-CoV-2 raste, to povećava potrebu za još većim proučavanjem tog virusa, kako bismo bili spremniji u slučaju iduće pandemije.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti