Studija otkrila koliko točno treća doza Pfizerova cjepiva smanjuje rizik od zaraze i teškog oblika bolest

Treća doza Pfizerova cjepiva može smanjiti rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 i do deset puta kod starijih pacijenata, pokazala je nova izraelska studija, koja je objavljena netom prije sastanka američke agencije za lijekove (FDA) vezanog za odobrenje i treće doze cjepiva u SAD-u.

Branimir Vorša | 17.09.2021. / 12:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova izraelska studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine otkriva da su infekcije i teški oblici bolesti COVID-19 znatno smanjeni među onima koji su primili i treću dozu Pfizerova cjepiva, za razliku od onih koji su primili standardne dvije doze.

Slika nije dostupna Oni se već pripremaju na 4. dozu cjepiva: "Čini se da ćemo se cijepiti svakih pet-šest mjeseci"

Razina potvrđenih zaraza bila je manja u docijepljenoj grupi za faktor 11,3, navodi se u studiji te dodaje da je rizik od teškog oblika bolesti COVID-19 u istoj skupini cijepljenih s trećom dozom Pfizerova cjepiva smanjen gotovo dvadeset puta, odnosno iznosi 19,5 posto.

Rezultati studije zasnovani su na proučavanju službenih podataka oko 1,1 milijun Izraelaca u dobi iznad 60 godina, koji su podijeljeni u dvije grupe, onu koja je primila i treću dozu cjepiva unutar pet mjeseci od primanja druge doze, te skupinu koja je primila samo standardne dvije doze.

Citirajući druga nedavna istraživanja, izraelska studija ističe da imunitet stečen cjepivom može značajno pasti u svega šest mjeseci nakon primanja druge doze cjepiva, pružajući tek dvostruko veću zaštitu naspram necijepljenih pojedinaca. No, nakon treće doze učinkovitost cjepiva vraća se na 95 posto, odnosno na razinu sličnu kakvu je cjepivo imalo protiv alfa-varijante novog koronavirusa.

Izraelski znanstvenici isto tako su naveli kako su učinili sve moguće da isprave bilo kakve pristranosti u svojim podacima te su priznali da njihovi rezultati mogu odražavati i promjene u ponašanju nakon cijepljenja, a ne samo i isključivo poboljšanje imuniteta. Naime, studija nije istražila razinu antitijela nakon treće doze cjepiva, već se uzdala samo u službena izvješća o novozaraženim osobama.

Slika nije dostupna Nova izraelska studija upozorila: Osobe koje prebole COVID-19 možda dobivaju jači imunitet od koronavirusa, ali to ne znači da se ne treba cijepiti

Jedna od autorica izraelske studije, dr. Sharon Alroy-Preis, sudjelovat će na spomenutom sastanku FDA-a, koji se održava danas i na kojem će biti donesena odluka docjepljivanju Amerikanaca i trećom dozom cjepiva.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti