Izrael se već priprema na 4. dozu cjepiva: "Na procjepljivanje ćemo, čini se, svakih pet-šest mjeseci ili jednom godišnje"

Vjeruje se da će Izrael već krajem 2021. ili početkom 2022. početi s primjenom modificiranih cjepiva koja bi bolje štitila od novih varijanti virusa.

Martina Čizmić | 06.09.2021. / 14:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok dobar dio svijeta još nije dobio ni prvu dozu cjepiva protiv COVID-19, a u Hrvatskoj se raspravlja o trećoj dozi, u Izraelu su otišli korak dalje i počeli razgovarati i o četvrtoj.

Naime, izraelski profesor i, kako ga nazivaju "koronavirus car", Salman Zarka, već je pozvao vlasti da počnu s pripremama za potencijalnu primjenu četvrte doze cjepiva protiv COVID-19.

Gordan Lauc Lauc više strahuje od gripe, nego od novog koronavirusa i poručuje: “Smatram da sve mjere treba ukinuti”

S obzirom na to da je virus ovdje i da će tu ostati, trebamo se pripremiti i za četvrtu injekciju, rekao je Zarka u razgovoru za javni radio Kan, ali nije precizirao kad bi se ta četvrta doza eventualno počela primjenjivati.

No otkrio je da bi sljedeća doza cjepiva, kad god ona došla na red, možda morala biti modificirana kako bi bolje štitila od novih varijanti virusa SARS-CoV-2, kao što je raširena delta varijanta.

Ovo naš život sada, u valovima, rekao je Zarka.

U nedavnom razgovoru za Times of Israel Zarka je istaknuo da su dosadašnji valovi koronavirusa pokazali kako ćemo se i u budućnosti morati pripremiti na nove varijante, ali i nove akcije cijepljenja.

Slabljenje učinka cjepiva i smanjenje razine antitijela već nakon četiri mjeseca razlog je zbog kojeg ćemo, čini se, jednom godišnje ili čak svakih pet do šest mjeseci morati na ponovno procjepljivanje, rekao je tad Zarka.

Slika nije dostupna Velika britanska studija pokazala zašto je važno testirati i cijepljene protiv COVID-19

Slika nije dostupna Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo da zaštita cjepivima opada nakon 6 mjeseci

Vjeruje se da će Izrael već krajem 2021. ili početkom 2022. početi s primjenom modificiranih cjepiva koja bi bolje štitila od novih varijanti virusa.

Podsjetimo, Izrael je prva zemlja koja je procijepila većinu svoje populacije i koja je potom počela nuditi i treću dozu cjepiva svima starijima od 60 godina. Prošlog su tjedna tu granicu spustili na samo 12 godina, pod uvjetom da je osoba posljednju dozu cjepiva dobila prije barem pet mjeseci. Do sad je treću dozu tako primilo 2,5 milijuna Izraelaca.

Da se u Izraelu ozbiljno spremaju i na četvrtu dozu, pokazuje odluka Ministarstva zdravstva prema kojoj će njihova verzija "COVID putovnice" isteći šest mjeseci od datuma primanja posljednje doze cjepiva (druge ili treće).

Izvor: Times of Israel

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti