Treba li krenuti s trećom dozom ili pričekati da cijeli svijet dobije barem prvu? Mišljenja su podijeljena

Svjetska zdravstvena organizacija je zamolila države koje planiraju docjepljivanje da odgode svoje planove dok se širom svijeta ne cijepi više ljudi.

Hina | 11.08.2021. / 11:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Treća doza cjepiva protiv COVID-19 u ovom trenutku nije potrebna i višak bi trebalo donirati drugim državama, izjavio je u utorak šef odjela za cjepivo na Oxfordu Andrew Pollard, što je u suprotnosti sa stavom britanskog ministra zdravstva.

Pollard je mišljenja da bi se odluka o cijepljenju trećom dozom trebala temeljiti na znanstvenim istraživanjima te je izjavio da zasada ne postoji nijedan dokaz o povećanju teških oblika bolesti i smrtnih slučajeva kod osoba koje su primile dvije doze cjepiva.

Slika nije dostupna U Izraelu je 14 osoba koje su dobile treću dozu cjepiva zaraženo novim koronavirusom

Cijepljenje, ilustracija Priča se o trećoj dozi, a mnogi ne žele ni prvu: "Više dolaze zbog COVID potvrde nego zbog cjepiva"

Nema nijednog razloga za paniku. Ako će biti bilo kakvog pada u učinkovitosti cjepiva, to će se dogoditi postupno i događat će se u trenutku kad ćemo to moći opaziti i pravovremeno reagirati, rekao je Pollard na virtualnom sastanku sa zakonodavcima.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je da se očekuje kako će cijepljenje trećom dozom započeti već u prvim danima rujna.

Iz AstraZenece, tvrtke koja proizvodi cjepivo razvijeno na Sveučilištu Oxford, poručili su da im je potrebno više vremena da bi utvrdili jesu li dodatne doze potrebne da bi se održala razina zaštite.

Iz Pfizera su već poručili da očekuju kako će treća doza cjepiva biti potrebna da bi se zadržala visoka razina zaštite od COVID-19.

U Velikoj Britaniji je tri četvrtine odrasle populacije cijepljeno s dvije doze, a Svjetska zdravstvena organizacija je zamolila države koje planiraju docjepljivanje da odgode svoje planove dok se širom svijeta ne cijepi više ljudi.

Slika nije dostupna Danci imaju prilliku dobiti i treću dozu cjepiva, ali pod posebnim uvjetima

Slika nije dostupna Ne mogu se dogovoriti: Stručnjaci imaju potpuno različita stajališta o tome je li potrebna treća doza Pfizerova cjepiva ili ne

Pollard se zalaže za zaštitu ljudi u zemljama u kojima procijepljenost nije na visokoj razini.

Doze koje su predviđene za docjepljivanje ili za cijepljenje djece, bolje je upotrijebiti za ljude koji će u suprotnom umrijeti u sljedećih šest mjeseci. Malo je vjerojatno da će se odjednom cijeli sustav srušiti u državama koje imaju visoku razinu procijepljenosti, rekao je Pollard.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti