Priča se o trećoj dozi, a mnogi ne žele ni prvu: "Više dolaze zbog COVID potvrde nego zbog cjepiva"

S porastom broja turista u Hrvatskoj raste i broj zaraženih koronavirusom. Delta-soj postaje dominantan pa Pfizer razvija novu verziju cjepiva koja cilja upravo na taj soj.

Zimo Zimo | 24.07.2021. / 19:38

Galerija

Pfizer već početkom kolovoza kreće s testiranjem nove verzije cjepiva dizajniranog za zaštitu od delta-soja koronavirusa koji postaje sve dominantniji. I ovo sadašnje, kažu, štiti, ali efikasnost opada nakon šest mjeseci. Zbog toga traže dozvolu Američke agencije za hranu i lijekove da se odobri treća doza cjepiva.

Naravno da se na svjetskoj razini prate i vrše istraživanja o stanju zaštitnih titrova u cijepljenoj populaciji. Ako bude bilo potrebno, naravno da ćemo pristupiti cijepljenju trećom dozom, rekla je Tatjana Petričević Vidović, voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu.

Sjedinjene Američke Države ne žele ništa prepustiti slučaju pa su naručile dodatnih 200 milijuna doza.

Mi još ne znamo hoćemo li trebati treću dozu. To ćemo znati nakon istraživanja Agencije za hranu i lijekove koje još uvijek traje. To još uvijek nije preporuka. Također, još uvijek ne znamo i ne možemo predvidjeti kakvi će biti rezultati istraživanja za djecu do 12 godina, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće.

Priča se o trećoj dozi, a neki još nisu ni cijepljeni

Dok svijet uvelike razmišlja o trećoj dozi, neke još uvijek treba nagovarati na prvu. Na Velesajmu se cijepi bez najave, a danas je cijepljeno oko 1000 ljudi. U redu su uglavnom stajali mladi, ali ne uvijek zbog straha od bolesti.

Ja sam inače iz Francuske. Znam da ću se morati vratiti u Francusku, gdje moramo biti cijepljeni, rekla je Ines za Dnevnik Nove TV.

Ondje je sličan scenarij kao u Hrvatskoj. Građani se cijepe uglavnom zbog potvrda.

Nisam se želio cijepiti, ali previše je ograničenja: barovi, restorani, teretane. Ne mogu se testirati svaka dva dana, rekao je informatičar Ruben Benamran.

Vidimo sve više pacijenata koji su recimo to tako "prisiljeni" doći zbog trenutačne situacije. Više dolaze da bi dobili COVID potvrdu nego što dolaze zbog cjepiva, rekao je Clement Charier, direktor centra za cijepljenje u Francuskoj.

Slika nije dostupna Novosti vezane uz EU COVID potvrde: Koliko traju, tko ih može zatražiti i kako ih čuvati u digitalnom obliku

Slika nije dostupna Revolucionarno postignuće umjetne inteligencije u medicini: "Bio je to jedan od onih trenutaka, da budem iskren, kad ti se dlake nakostriješe na vratu"

Potpuno drugačija slika može se vidjeti u Španjolskoj. Otpor prema cijepljenju tu ne postoji. Mladi na red za cijepljenje stigli tek prije desetak dana.

Svakim danom dolaze nam sve mlađi i mlađi ljudi. Cijepe se s veseljem, znaju da je to korak prema kraju pandemije, rekao je Fernando Prado, koordinator cijepljenja u bolnici.

Velik dio svjetske populacije još uvijek nema pristup cjepivu. Do sada je jednom dozom cijepljeno 27 posto ljudi. Potpuno je cijepljenih tek 13,6 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti