Lauc više strahuje od gripe, nego od novog koronavirusa i poručuje: “Smatram da sve mjere treba ukinuti”

Gordan Lauc smatra da novi koronavirus više nije razlog za paniku među ljudima, no pribojava se gripe i poziva ljude na cijepljenje protiv gripe.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2021. / 10:30

Gordan Lauc
Gordan Lauc (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako se četvrti val širi Hrvatskom te je broj pozitivnih osoba na novi koronavirus sve veći, u javnom prostoru ponovno je aktualizirano pitanje potrebe uvođenja mjera. Trenutačni stav Vlade je da, osim u slučaju nekog radikalnog pogoršanja broja zaraženih, odnosno velikog preopterećenja zdravstvenog sustava, novih mjera neće biti. Dapače, od početka ovog mjeseca otvorena je i unutrašnjost kafića.

Koronavirus više nije prijetnja

Slika nije dostupna Bakić: "Hrvatska je na putu u normalnost." Laucu: "Ne vidim nikakvo opravdanje zašto bismo koronavirus tretirali drugačije od ostalih virusa"

Mnogi su pozdravili otvaranje kafića kao još jedan korak prema starom normalnom i nadaju se kako ćemo, usprkos povećanju broja zaraza, uskoro živjeti bez ikakvih ograničenja koja su uvedena zbog novog koronavirusa. Takvog je mišljenja i Gordan Lauc. Ja osobno mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 posto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti, rekao je gostujući na emisiji Novi dan N1 televizije.

Kaže da smo već do sada svi naučili da se s mjerama ne smanjuje broj zaraženih ljudi, već se produljuje period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve nametnute mjere usporavaju širenje virusa za 15-20 posto i prvenstveno su uvedene s ciljem sprječavanja opterećenja zdravstvenog sustava. Država je, smatra, napravila svoje time što je osigurala dovoljno cjepiva za sve: Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite cjepiva, trebate se puno više bojati virusa.

Cijepite se protiv - gripe

Što se trenutačne situacije u Hrvatskoj tiče kaže: Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS CoV-2 trenutno nije razlog za paniku. Naglašava da se ne trebamo brinuti zbog činjenice da je broj hospitaliziranih sada veći u odnosu na isti period prošle godine. Razlog je dolazak velikog broja turista te veći broj zaraženih u odnosu na rujan 2020. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku, smatra Lauc.

Slika nije dostupna Lauc o cijepljenju: "Ideja da cijepljenjem štitimo druge naprosto nema biološke logike"

Zanimljivo, on smatra kako nam ove godine prijeti jedna veća opasnost od bolesti Covid-19, a to je - gripa. Naime, kako smo prošle godine preboljeli jednu sezonu prirodne imunizacije, ljudima je imunitet pao pa je ove sezone jako mudro cijepiti se protiv gripe: Cjepivo protiv gripe je nešto što imamo desetljećima. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati, upozorio je tijekom gostovanja na N1 televiziji.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti