Nenad Bakić tvrdi: "Hrvatska je na putu u normalnost"; Laucu dosta koronavirusa: "Doista više ne vidim nikakvo opravdanje zašto bismo ga tretirali drugačije"

Hrvatska ulazi u epidemijsku sigurnosnu zonu i na putu je u normalnost, tvrdi poduzetnik Nenad Bakić, a znanstvenik Gordan Lauc poručuje da više ne vidi razlog zašto bi se novi koronavirus više tretirao drugačije od svih drugih potencijalno opasnih virusa ili bolesti.

Branimir Vorša | 10.05.2021. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hrvatska je u ponedjeljak zabilježila tek 253 slučaja novozaraženih novim koronavirusom, što predstavlja najnižu brojku novozaraženih nakon dugo vremena. Nažalost, od novog koronavirusa istovremeno su u posljednja 24 sata preminule 34 osobe. Ipak, poduzetnik Nenad Bakić i znanstvenik Gordan Lauc ne samo da vide svjetlo na kraju tunela već tvrde i da smo na putu prema povratku u normalan život.

Bakić je na svojem profilu na Facebooku objavio grafikon nazvan Put u normalnost te u opisu ispod grafikona dao objašnjenje što on znači. Prvenstveno, Bakić ističe da Hrvatska ulazi u epidemiološki sigurnu zonu te predviđa odličnu turističku sezonu.

Cijepljenje se ubrzava, grafikon u prvom komentaru prikazuje:

- broj imunih od cijepljenja, uz pretpostavku stjecanja imuniteta 21 dan od prve doze i efikasnost cjepiva 95 posto
- broj imunih od zaraze uz polagano zamiranje imunosti, iako je ovo konzervativno jer stvarna (funkcionalna) imunost od T-stanica traje duže (zaraza je moguća, ali da 'ostane u nosu' i slično)

Ovaj grafikon prikazuje uz preklapanje - dosadašnje verzije pretpostavljale su da je preklapanje točno onoliko koliko je već zaraženih u populaciji. Recimo, ako je 40 posto, onda je 40 posto od cijepljenih 'dvostruko imunizirano', pa se ne broji), ali sada je od tog broja oduzeto 15 posto jer mnogi koji znaju da su imali zarazu za sada odustaju od cijepljenja.

Prag imuniteta krda trebao bi biti na oko 60 % za vuhanski soj, odnosno oko 70 posto za britanski. Ima tu detalja, ali to je uglavnom to (HT = 1-1/R0). Do kraja lipnja smo u zaista sigurnoj zoni, osim ako najesen ne dođe neki jako čudan soj, a i onda bi prethodno zaraženi morali dati veliku zaštitu, pojasnio je Bakić.

Njegovu objavu na svojem je Facebooku podijelio i Lauc, uz naravno svoj komentar koji prenosimo u cijelosti:

Da je broj umrlih od COVID-19 bio dva-tri puta manji od ovog koji smo imali, 2020. godina bila bi sasvim prosječna godina (u 2020. smo imali višak smrtnosti od oko 8 posto u usporedbi s prethodnim godinama). Ako sada imamo više od pola, a uskoro i dvije trećine ljudi koji su zaštićeni i mogući štetni učinak SARS-CoV-2 na zdravlje populacije time je znatno smanjen. Doista više ne vidim nikakvo opravdanje zašto bismo ovaj jedan virus tretirali drugačije od svih drugih potencijalno opasnih virusa (ili drugih bolesti).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti