Pobjednik natjecanja u komunikaciji znanosti, za učenike i učenice srednjih škola, "Znanstvenik u meni" u kategoriji originalnih istraživačkih radova je Jan Špiclin iz Prve gimnazije Varaždin, a Lucija Filep i Petra Vidaković iz Srednje škole Novska u komunikacijskim kategorijama.

Na Završnici natjecanja održanoj u Centru za kreativne industrije u Zadru, u suorganizaciji Educateama i Društva za edukaciju van okvira, sudjelovalo je 16 učenika s 10 vrhunskih radova, uključujući i originalna istraživanja te ocjenjivački žiri i publika.

Jan Špiclin pobijedio je s originalnim istraživačkim radom o Utjecaju fenola iz ekstrakta zelenog matcha čaja na smanjenje stope oštećenja DNA molekule iz sperme lososa uslijed izlaganja UV-A zračenju, a Lucija Filep i Petra Vidaković su u komunikacijskim kategorijama pobijedile s radom Sijeda kosa.

"Znanstvenik u meni" dio je projekta "Korak u znanost: kontinuirani razvoj znanstvenih vještina u srednjoškolaca", koji u suradnji s Institutom Ruđer Bošković i Institutom za razvoj obrazovanja provodi Društvo za edukaciju van okvira.

Ukupna vrijednost projekta "Korak u znanost" iznosi 1.300.430 kuna, a 85 posto iznosa sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Opći cilj projekta je jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a.

U Zadru je održano četvrto izdanje natjecanja "Znanstvenik u meni", a ove godine su učenici sudjelovali u kategorijama - humanističke znanosti, kemija, fizika, biologija, medicina, matematika, informatika, elektrotehnika i srodne znanosti, ostale znanosti/interdisciplinaran rad te originalni istraživački radovi.

Voditelj projekta "Znanstvenik u meni" i član žirija ovogodišnjeg natjecanja Mario Borna Mjertan ističe da je cilj projekta podupirati mlade inovatore i znanstvenike i prepoznati njihov potencijal, veseli ga veliki broj prijavljenih srednjoškolaca te kaže kako vjeruje da je budućnost znanosti u Hrvatskoj sigurna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju