Proglašeni pobjednici Open Data Hackathona održanog u okviru projekta Odeon

HAMAG-BICRO je osmislio ovo natjecanje kako bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno glavna okosnica projekta ODEON.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.09.2020. / 10:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Održan je dvodnevni Open Data Hackathon u organizaciji Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u okviru projekta ODEON (Open Data for European Open iNnovation), financiranog kroz program Interreg Mediterranean Europskog fonda za regionalni razvoj. HAMAG-BICRO je osmislio ovo natjecanje kako bi promovirao korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, što je ujedno glavna okosnica projekta ODEON.

Prilikom proglašenja najboljih projektnih prijedloga, Ante Janko Bobetko, član Uprave HAMAG-BICRO-a izjavio je: Odaziv na Open Data Hackathon projekta ODEON i kvaliteta prijavljenih projekata ukazuju na činjenicu da je u Hrvatskoj prepoznat potencijal otvorenih podataka i bezbrojne mogućnosti njihova korištenja. Drago nam je da smo projekte poduzetnika izvukli iz ladica i omogućili im njihovu doradu, nadamo se da će u kasnijoj fazi pronaći investitora i pretočiti ih u poslovnu aktivnost. HAMAG-BICRO je već 25 godina na usluzi poduzetnicima od početne ideje do faze nadogradnje i ozbiljnijeg poslovanja. Na ovaj način želimo pomoći onima koji žele postati poduzetnici jer smo uočili visok stupanj motiviranosti za uključivanje u svijet poduzetništva.

Nagrađeni timovi/projekti su:

1. mjesto – tim Crop Shepherd osvojio je novčanu nagradu u iznosu 15.000 kn s projektom autonomnog robota za lasersko uništavanje korova na ekološkim poljoprivrednim površinama.

2. mjesto – tim blank osvojio je novčanu nagradu u iznosu 5.000 kn s projektom Touristco (AI chatbot) koji predstavlja turistički asistent i nudi personaliziranu zabavu za svaki uzrast.

3. mjesto – tim Dissyo osvojio je novčanu nagradu u iznosu 2.500 kn s projektnim rješenjem koje omogućuje sterilizaciju prostora i praćenje sigurnih prodajnih mjesta u gradu.

4. mjesto – projekt Go Green or Go Home osvojio je novčanu nagradu u iznosu 1.000 kn s aplikacijom za mapiranje divljih odlagališta otpada.

5. mjesto – projekt Wingo osvojio je novčanu nagradu u iznosu 1.000 kn s rješenjem pametnog namještaja (stol) za ugostiteljske objekte koji nudi mogućnost uštede energije.

6. mjesto – projekt Eye Hearing osvojili su novčanu nagradu u iznosu 1.000 kn s aplikacijom za poboljšanje kvalitete života osobama s oštećenjem sluha.

Prvih šest mjesta ostvaruju pravo na javno predstavljanje svojih projekata pred potencijalnim investitorima na konferenciji LEAP Summit koja se održava 1. i 2. listopada u Zagrebu. Svi timovi koji su sudjelovali u natjecanju ostvarili su pravo na novčanu nagradu u iznosu 1.000 kn za svoje uloženo vrijeme, znanje i trud.

Nakon individualnog savjetovanja s mentorima i 24-satnog razvijanja projektnih prijedloga, natjecatelji su demonstrirali svoje projekte pred žirijem koji je odabrao najbolje timove. U Open Data Hackathonu sudjelovalo je ukupno 38 natjecatelja raspoređenih u 15 timova koji su radili na razvijanju inovativnih rješenja uz korištenje otvorenih podataka iz javnog sektora, posebno onih koji se objavljuju na nacionalnim / regionalnim portalima otvorenih podataka iz sljedeća četiri tematska područja: promet i mobilnost, zdravlje i kvaliteta života, okoliš i energija te pametni turizam.

Timovima Crop Shepherd, Dissyo i Riddles koji su najbolje prezentirali korištenje Esri tehnologije, GDi omogućuje 12 mjeseci ArcGIS for Personal Use licence za pristup ArcGIS platformi, edukacijsku i stručnu podršku te upoznavanje s tehnologijom, kao i ArcGIS licencu u trajanju od 21 dan.

Poslovna inteligencija timu "blank" omogućuje daljnji razvoj projekta Touristco u njihovom poslovnom inkubatoru "BIRD inkubator za analitiku i umjetnu inteligenciju", uz stručno mentorstvo tvrtke.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti