Farmaceutske kompanije u svijetu proizvele su rekordan broj cjepiva za predstojeću sezonu gripe, dok vlasti pokušavaju olakšati teret bolnicama uoči očekivanoga drugog vala koronavirusa.

Po najavi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Americi tamošnje tvrtke planiraju proizvesti 196 milijuna doza na 330 milijuna stanovnika, što je 21 milijun doza više nego prošle godine.

Najveći lanac ljekarni, CVS, koji protiv gripe cijepi bez recepta, naručio je 18 milijuna doza, dvostruko više nego lani.

Proizvođač cjepiva Seqirus planira povećati proizvodnju za otprilike 15 posto, s 52 milijuna na 60 milijuna doza, a Sanofi sa 70 milijuna na 80 milijuna doza.

Velika je potražnja naših korisnika iz zdravstvenog sustava, rekao je Michael Greenberg, regionalni direktor Sanofija za Sjevernu Ameriku.

Sanofi je prve doze isporučio 22. srpnja, tri tjedna ranije nego 2019. godine. CDC procjenjuje da je gripa lani u Sjedinjenim Državama usmrtila između 24.000 i 62.000 ljudi.

Rašireno cijepljenje protiv gripe trebalo bi pridonijeti tomu da bolnički kreveti ostanu slobodi, što je ključna zdravstvena mjera u slučaju pogoršanja stanja s infekcijom COVID-19.

Zabrinut sam zbog onoga što nam donosi jesen, kaže Lawrence Gostin, profesor na Georgetownu.

Gostin je nedavno objavio članak u časopisu Journal of the American Medical Association u kojemu poziva na ofenzivu u cijepljenju protiv gripe, uključujući obvezno cijepljenje u školama. "Ljudi ne misle na gripu, misle samo na COVID-19", rekao je.

Amerikanci su ionako najcjepljenija nacija protiv gripe u svijetu. Ondje se ono preporučuje svima već od životne dobi od šest mjeseci.

U ostalim zemljama cijepljenje se najčešće preporučuje starijima od 65 i onima kod kojih postoji veći rizik od komplikacija koje se mogu razviti od posljedica gripe.

U Francuskoj je, primjerice, u sezoni 2018./2019. cijepljeno 63 posto djece i 45 posto odraslih. U dobnoj skupini iznad 65 godina procijepljenost je bila 68 posto.

Očekuje se da će se u ovosezonskoj borbi s gripom isplatiti i usvojene mjere za suzbijanje koronavirusa. Održavanje fizičkog razmaka i nošenje maski smanjuju širenje i ostalih respiratornih bolesti, uključujući i sezonsku gripu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju