Proizvođači pametnih telefona plaćat će Googleu i do 40 dolara za instalaciju Play Storea?

Početak naplate bio bi 1. veljače 2019. godine.

Martina Čizmić | 22.10.2018. / 11:23

Google Android (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pametni telefoni s operativnim sustavom Android mogli bi, barem u Europi, poskupjeti. I to sve zahvaljujući odluci Europske komisije, koja je kaznila Google zbog "prisiljavanja" proizvođača telefona na instalaciju njihovih aplikacija i programa.

Naime, prema nekim informacijama, Google bi mogao naplaćivati proizvođačima i do 40 dolara (oko 260 kuna) po uređaju za instalaciju skupa aplikacija pod nazivom "Google Mobile Services".

Kako piše The Verge, trošak bi ovisio o zemlji u kojoj se uređaj prodaje (odnosno dostupnim uslugama) te samom tipu uređaja, a početak naplate bio bi 1. veljače 2019. godine.

Tako bi najveće troškove imale zemlje u kojima prevladavaju pametni telefoni skupljeg ranga (Velika Britanija, Švedska, Njemačka, Norveška i Nizozemska), dok bi zemlje u kojima se većinom prodaju jeftiniji Androidi dobile i "jefitiniju" verziju licence.

No Google bi mogao ponuditi i svojevrsnu kompenzaciju proizvođačima, koja bi trošak licenci po pojedinom uređaju ipak učinila znatno manjim.

Kako bi to točno funkcioniralo, još nije u potpunosti jasno. Navodno bi proizvođači koji instaliraju Google Search i pretraživač Chrome na početni ekran svojih uređaja dobili određena sredstva od prihoda koje Google ostvari od tih aplikacija.

Hoće li zbog cijele ove situacije Androidi u EU-u poskupjeti ili će Google i proizvođači pronaći rješenje koje će zadovoljiti i Europsku komisiju, vidjet ćemo već sljedeće godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti