Google zbog Androida morati platiti 4,34 milijarde eura

Samo u 2017. godini Google je od digitalnog oglašavanja u Europi zaradio 25 milijardi eura.

Martina Čizmić | 18.07.2018. / 11:51

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska komisija izrekla je Googleu novčanu kaznu u iznosu od 4.34 milijardi eura zbog kršenja protumonopolskih pravila EU-a. Kako ističu u službenom objašnjenju, Google od 2011. nameće nezakonita ograničenja proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi učvrstio svoj vladajući položaj na tržištu općeg internetskog pretraživanja.

Google sada mora okončati takvu praksu u roku od 90 dana ili će se suočiti s kaznama u iznosu do 5 % prosječnog dnevnog prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Iako se radi o rekordnom iznosu, za Google je to gotovo zanemarivo. Naime, samo u 2017. godini Google je od digitalnog oglašavanja u Europi zaradio 25 milijardi eura.

Danas mobilni internet čini više od polovine globalnog internetskog prometa. Promijenio je živote milijuna Europljana. U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici. Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti. Na taj su način europskim potrošačima uskraćene koristi od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu. Takvo je postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a, izjavila je povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Komisijina odluka odnosi se na tri konkretne vrste restriktivnih ugovornih uvjeta koje je Google nametao proizvođačima uređaja i pružateljima usluga pokretne mreže. Google je na taj način iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Drugim riječima, Komisijinom odlukom ne dovodi se u pitanje model otvorenog koda ili sam operativni sustav Android.

Posljedice Googleovih praksi

U Komisijinoj se odluci zaključuje da su navedene tri vrste zloupotrebe dio ukupne Googleove strategije za učvršćivanje vladajućeg položaja na tržištu općeg internetskog pretraživanja u trenutku kad važnost mobilnog interneta postaje sve veća.

Prvo, Googleovo postupanje onemogućilo je konkurentskim tražilicama da se natječu na temelju kvalitete.

Googleove poslovne prakse naštetile su i tržišnom natjecanju i inovativnosti izvan segmenta internetskog pretraživanja, u širem prostoru mobilne komunikacije.

Naposljetku, Google je ometao razvoj varijanti Androida koje su mogle postati platforma i za druge proizvođače aplikacija.

Komisija u ovoj fazi zaključuje da Google ima vladajući položaj na tržištima usluga općeg internetskog pretraživanja, operativnih sustava za pametne mobilne uređaje koji se mogu licencirati i trgovina aplikacijama za mobilni operativni sustav Android.

Kako naglašavaj, ovom se odlukom Google ne sprječava da uspostavi razuman, pošten i objektivan sustav kojim će osigurati pravilno funkcioniranje uređaja s Androidom na kojima se upotrebljavaju Googleove zaštićene aplikacije i usluge, međutim on pritom ne smije utjecati na slobodu proizvođačâ uređaja da proizvode uređaje koji se temelje na varijantama Androida.

Podsjetimo, Europska unija istraživala je Googleovu praksu kojom su uvjetovali instalaciju cijelog seta svojih aplikacija na pametne telefone ukoliko proizvođači žele besplatno koristiti njihov operativni sustav Android. U EU smatraju da je takva praksa nepoštena jer korisnicima ne dopušta instalaciju aplikacija iz drugih izvora, a i, na neki način, ih prisiljava da postanu Googleovi korisnici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti