Proizvodnja staje na 2 tjedna: Mercedes šalje zaposlenike na kolektivni godišnji odmor

U dvije brazilske tvornice Mercedes će više od 5 tisuća zaposlenika poslati na kolektivni godišnji odmor. Razlog - nestašica čipova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2022. / 11:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Automobilska industrija u velikim je problemima zbog nestašice čipova. Nakon potpunih poremećaja na tržištu nastalih zbog novog koronavirusa, ove godine situaciju je zakomplicirao rat u Ukrajini, ali i novi val pandemije u Kini koja je, u skladu sa svojom taktikom zero covida, ponovno ušla u lockdown. Zaključavanja u Kini osjećaju se u cijelom svijetu jer dolazi do zastoja u proizvodnji i lancima nabave.

Slika nije dostupna Problemi za automobilsku industriju: Zbog nestašice dijelova Volkswagen zaustavio narudžbe

Već smo pisali o načinima na koji se kompanije snalaze u ovakvoj situaciji - neki pauziraju proizvodnju, dok druge kompanije proizvode automobile bez svih dijelova te ih namjeravaju ugraditi naknadno. U Mercedesu su se na taj problem odlučili odgovoriti kolektivnim godišnjim odmorom u brazilskim tvornicama.

Kako prenose na Reutersu, od 18. travnja pa do 3. svibnja utihnut će proizvodnja u dvije tvornice u brazilskim državama Sao Paulo i Minas Gerais, a više od 5 tisuća radnika dobit će dva tjedna kolektivnog godišnjeg odmora. Iz ove kompanije naglasili su kako će, zbog problema s globalnom nestašicom čipova, u tim tvornicama morati prilagoditi proizvodnju kamiona, kamionskih kabina i dijelova za autobuse i automobile.

Slika nije dostupna Novi udarac za europsko gospodarstvo: Zbog rata u Ukrajini usporava se i zaustavlja proizvodnja automobila

Ovo je već drugi put da Mercedes u Brazilu mora slati radnike na kolektivni godišnji odmor te su se na isti potez u jednoj tvornici odlučili i tijekom prošlog mjeseca.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti