Projekt Titan: Appleov automobil stiže već 2019. godine?

Očekuje se kako će iCar imati ove tri opcije – jedinstven dizajn, mogućnost povezivanja i rada s ostalim Appleovim uređajima te 'neke autonomne mogućnosti'

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.09.2015. / 12:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon smrti Stevea Jobsa mediji su dugo vremena govorili o tri potencijalna Appleova projekta – pametnom satu, pametnom televizoru i automobilu. Stekao se dojam kako Tim Cook i Apple ozbiljno razmišljaju samo o razvoju dva ovakva projekta (satu i TV-u), dok će automobil s Appleovim dizajnom ostati samo neispunjeni Jobsov san. No, čini se kako je ova kompanija odustala od razvoja televizora (umjesto njega predstavili su novu verziju set top boxa Apple TV koja korisnicima omogućuje povezivanje s postojećim televizorima), ali zato kreću u razvoj električnog automobila kodnog imena projekt Titan. Tijekom posljednjih mjeseci sve je više informacija o iCaru, a prema posljednjima koje su objavljene na Wall Street Journalu, Apple planira početi s isporukom ovih automobila 2019. godine.

Iako iz Applea ne žele govoriti o planovima vezanim uz automobil, ova kompanija već neko vrijeme zapošljava inženjere iz automobilske industrije, uključujući i stručnjake specijalizirane za razvoj automobila bez vozača – za pretpostaviti je kako Appleov automobil neće konkurirati automobilima koje razvija Google i kojima će u potpunosti upravljati računala. Ipak, kako prenose na WSJ-u, trenutno postoji jako puno neodgovorenih pitanja vezanih uz Appleov ulazak na automobilsko tržište te nije jasno je li ova kompanija već pronašla partnera s kojim će surađivati na razvoju automobila, slično kao što na razvoju telefona i tableta surađuju s Foxconnom. Također, mnogima se početak isporuke 2019. čini preambiciozan jer je razvoj i proizvodnja automobila iznimno kompleksan posao, pogotovo za kompaniju koja nema iskustva na tom tržištu, čak i ako je u pitanju veliki Apple jer nakon što bude gotov dizajn vozila i napravljen prototip, potrebno je provesti brojne testove i zahtjeve regulatornih tijela.

Zbog toga bi se ova 2019. godina koja je navedena kao datum isporuke, mogla odnositi na završetak dizajna i najvažnijih opcija koje bi iCar trebao imati. Jedan od najpoznatijih svjetskih analitičara koji prati Apple, Gene Munster iz Piper Jaffraya, nedavno je rekao kako je vjerojatnost Appleovog ulaska na ovo tržište i razvoja vlastitog vozila 50-60 posto, a prema njemu iCar bi trebao imati ove tri opcije – jedinstven dizajn, mogućnost povezivanja i rada s ostalim Appleovim uređajima te 'neke autonomne mogućnosti'. S obzirom da službenih informacija iz Applea nema, a vjerojatno ih neće biti tako skoro, moramo se oslanjati na glasine kojih je oko Appleovog automobila sve više te je gotovo sigurno da će za četiri ili više godina na cestama diljem svijeta voziti automobili s logom jabuke.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti