Projektu FER-a glavna EUSW nagrada u kategoriji Mladi

FER-ov projekt "hvata se u koštac s energetskim siromaštvom poučavajući studente elektrotehnike u Zagrebu kako provoditi pregled kućanstava i prepoznati rješenja za uštedu energije".

Hina | 23.06.2020. / 11:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Projekt FER-a osvojio je glavnu nagradu u kategoriji Mladi EUSW-a i Europska komisija prepoznala ga je kao jedan od najistaknutijih projekata koji potiče mlade građane na unaprjeđivanje energetske tranzicije u Europi, objavljeno je u utorak na održanoj digitalnoj ceremoniji.

Projekt Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu "Pravedna rješenja za bolju zajednicu" ("Fair solutions for better community project") osvojio je glavnu nagradu na Europskom tjednu održive energije 2020. (EUSW) u kategoriji Mladi, priopćio je organizator natjecanja.

Svake godine Europska komisija nagrađuje najistaknutije pojedince i projekte za njihovu inovativnost u energetskom sektoru i obnovljivim izvorima energije. Ove se godine devetero finalista natjecalo u tri kategorije: Uključenost, Inovacije i Mladi, a dodatna kategorija dodijelila je priznanje za postignuća za Žene u području energije.

Kako je istaknuto, FER-ov projekt "hvata se u koštac s energetskim siromaštvom poučavajući studente elektrotehnike u Zagrebu kako provoditi pregled kućanstava i prepoznati rješenja za uštedu energije".

Slika nije dostupna Projekt zagrebačkih studenata o energetskom siromaštvu konkurira za nagradu EU

Studenti FER-a provode energetske preglede u više od stotinu kućanstava

Energetsko siromaštvo društveno je i okolišno pitanje koje predstavlja golemo fizičko i psihičko opterećenje za kućanstva, a nedostatak primjerenoga grijanja i izolacije te nekvalitetno ugrađeni prozori mogu prouzrokovati nakupljanje plijesni, vlage i propuh te dovesti do pojave respiratornih bolesti i ostalih oblika oboljenja.

FER-ov projekt, objašnjeno je, hvata se u koštac upravo s takvim problemima i studenti provode energetske preglede u više od stotinu energetski siromašnih kućanstava.

Htjeli smo da razviju nove komunikacijske vještine. Većina ljudi s kojima studenti rade su stariji ili osobe s invaliditetom, rekla je Ivana Rogulj, voditeljica projekta FER-a i predstavnica hrvatskoga NVO-a Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR).

Ali, istaknula je, ako studenti ne posjete kućanstva, nikada neće naučiti kako zapravo izgleda energetsko siromaštvo".

Projekt se financira iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) i imao je trajan učinak na sve studente koji su sudjelovali i tako nove vještine u području komunikacije i anketiranja, kao i znanje o energetskom siromaštvu, što trenutačno nije dio kurikuluma na studiju elektrotehnike, ocijenila je Rogulj.

Smatra da je time projekt FER-a dao ključan doprinos osvješćivanju problema povezanih s energetskom učinkovitošću i energetskim siromaštvom u obrazovanju budućih inženjera.

Talijanski projekt pobjednik u kategoriji Inovacije, belgijski u kategoriji Uključivost

Projekt REMOTE osvojio je nagradu za Inovacije, a pomaže udaljenim zajednicama u Europi da postanu samoodržive. Projekt je počeo u Italiji, Grčkoj i Norveškoj i podržava rješenja u područjima koja se suočavaju s jedinstvenim izazovima kada je u pitanju pristup i skladištenje obnovljive energije. Na testnim mjestima širom Europe REMOTE razvija svoju tehnologiju skladištenja energije na vodiku i baterijama.

Belgijski projekt CLEAR 2.0 pobijedio je u kategoriji Uključenost kao jedan od najistaknutijih projekata koji potiče građane da preuzmu proaktivnu ulogu u energetskoj tranziciji u Europi. Pomaže ljudima da postanu proizvođači i potrošači obnovljivih izvora energije, bolje ih informirajući i podržavajući kroz sve korake prelaska na obnovljive sustave. Radi prevladavanja barijera, laboratorij CLEAR 2.0 testirao je kućne tehnologije obnovljivih izvora energije (npr. solarne panele na krovovima, toplinske pumpe) u Belgiji, Češkoj, Italiji, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.

Naš projekt potaknuo je gotovo 30.000 kućanstava u šest različitih zemalja EU-a na prelazak na obnovljive izvore energije u svojim kućama, pokrećući ukupna ulaganja u iznosu od 129 milijuna eura, istaknula je Giorgia Caroli, voditeljica programa CLEAR 2.0.

Posebna nagrada pod nazivom "Istočno partnerstvo" uručena je projektu "Green Light Moldova! Modernisation and Saving Energy in Street Lighting" ("Zeleno svjetlo Moldavija! Modernizacija i ušteda energije u uličnoj rasvjeti "). Nagrade za drugo i treće mjesto pripale su Armeniji za projet "EU4Civil Society Energy Efficiency in Armenian Communities" ("EU za energetsku učinkovitost civilnoga društva u armenskim zajednicama") i Gruziji za projket "Biomass Energy and Energy Efficient Technologies" ("Energija biomase i energetski učinkovite tehonogije").

Tijekom protekloga mjeseca ljubitelji energije iz cijele Europe glasali su za svoj omiljeni projekt. Nagradu građana 2020. osvojio je projekt cVPP sa sjedištem u Nizozemskoj, koji pomaže lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za proizvodnju obnovljive energije.

EU Sustainable Energy Week (EUSEW) organizira Europska komisija i najveći je godišnji događaj posvećen energetskoj održivosti. Ove godine održava se online od 22. do 26. lipnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti