Promjene na mobilnom tržištu: Uspon i pad kineskih kompanija

Među top 5 mobilnih kompanija više nema Xiaomija i Lenova koje su zamijenili Oppo i Vivo

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.04.2016. / 09:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom prvog ovogodišnjeg kvartala na tržištu pametnih telefona zabilježen je neznatan rast od 0,2 posto te je u prva tri mjeseca ove godine isporučeno 334,9 milijuna smartphonea. Prvo mjesto na ovom tržištu zadržao je Samsung koji je isporučio 81,9 milijuna telefona, što predstavlja pad od 0,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali su puno bolje poslovali od Applea koji je prvi put od predstavljanja iPhonea zabilježio pad isporuka i prodaje – prodanih 51,2 milijuna telefona predstavlja pad veći od 16 posto.

Iz analitičke kompanije IDC naročito hvale odličnu prodaju nedavno predstavljenih Samsungovih telefona Galaxy S7 i S7 Edge, dok za Appleov pad krive posljednje modele iPhonea koji nisu donijele nikakve revolucionarne novitete te je dio korisnika odlučio preskočiti ovu generaciju telefona s logom jabuke i vjerojatno će kupiti iPhone 7. Ostala tri mjesta na top 5 listi pripala su kineskim kompanijama, no dok su neke kineske kompanije doživjele pad u odnosu na proteklo razdoblje (Xiaomi i Lenovo), druge su kompanije (Oppo i Vivo) zabilježile veliki porast isporuka telefona i zauzela njihova mjesta. Ispred Oppa i Viva nalazi se sve popularniji Huawei koji s 27,5 milijuna isporučenih telefona drži treće mjesto na tržištu, uz porast od skoro 60 posto, a ova kompanija velika očekivanja ima i od nedavno predstavljenog modela P9 koji bi mogao utjecati na daljnje povećanje udjela na smartphone tržištu.

Najveći porast isporuka zabilježila je kompanija Oppo – 18,5 milijuna isporučenih telefona predstavlja porast od čak 153 posto, dok se na petom mjestu nalazi Vivo koji je isporučio više od 14 milijuna telefona, uz porast od 123 posto u odnosu na isti kvartal godinu dana ranije. Anthony Scarsella iz IDC-a rekao je kako je za daljnji rast ovih kompanija i povećanje prodaje telefona ključan ulazak na tržišta zemalja zapadne Europe i SAD-a.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti