Riješen misterij na površini Mjeseca? "Ovo je jedno od naših najuzbudljivijih otkrića"

Malena staklena zrnca na Mjesecu možda sadrže milijarde tona vode koja bi mogla biti od koristi astronautima na budućim misijama.

Zimo Zimo | 27.03.2023. / 22:17

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

Otkriće da malena staklena zrnca rasuta po površini Mjeseca možda sadrže milijarde tona vode svemirske agencije smatraju izuzetno važnim budući da to znači da bi ondje mogli postojati izvori ne samo vode, nego i kisika i vodika.

Ovo je jedno od naših najuzbudljivijih otkrića, rekao je Mahesh Anand, profesor planetarne znanosti i istraživanja na Otvorenom sveučilištu, te dodao: S ovom otkrićem potencijal istraživanja Mjeseca na održiv način je veći nego ikad.

Anand je u suradnji s timom kineskih znanstvenika analizirao male staklene kuglice iz uzoraka tla koje je kineska misija Chang’e-5 u prosincu 2020. godine donijela s Mjeseca na Zemlju. Zrnca su promjera manjeg od milimetra, nastaju kada meteoroidi udare u Mjesec i rasprše rastopljene kapljice te se zatim stvrdnu i pomiješaju s Mjesečevom prašinom, piše Guardian.

Lunarna okultacija Venere FOTO Jedinstven prizor na nebu: Znate li što je ova točkica ispod Mjeseca?

Jupiterov mjesec Europa Znanstvenici vjeruju da su riješili jedan od velikih misterija Jupiterovog ledenog mjeseca Europe

Čini se da voda nastaje kada čestice energije koje dolaze od Sunca, takozvani solarni vjetar, udare o rastaljene kapljice. Vjetar sadrži jezgre vodika koje se spajaju s kisikom u kapljicama i proizvode vodu ili hidroksidne ione.

Ovo će otvoriti nove puteve o kojima su mnogi od nas tek razmišljali. Ako možete izvući značajne količine vode, na vama je odluka kako ćete ju iskoristiti, rekao je Anand.

Ne možete samo protresti taj materijal i očekivati da će voda početi kapati, ali postoje dokazi da voda počinje izlaziti i može se prikupiti kada temperatura materijala prijeđe 100 Celzijevih stupnjeva, pojasnio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti