"Sveti gral" vječne mladosti: Znanstvenici pronašli terapiju koja zaustavlja i preokreće starenje na staničnoj razini

Starenje je jedna od životnih činjenica i proces kojeg nitko ne može izbjeći, no znanst sad ima učinkovite načine kako taj proces usporiti. Štoviš, dio znanstveika je otkrio i način kako preokrenuti proces starenja krvnih stanica te ih s vremenom natjerati da se i pomlade.

Branimir Vorša | 23.11.2020. / 16:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 

Hiperbarične oksigenoterapije kisikom (HBOT) mogu zaustaviti propadanje krvnih stanica i preokrenuti proces starenja, pokazala je nova studija objavljena u znanstvenom časopisu Aging. Drugim riječima, tijekom HBOT terapije, krvne stanice se na neki način "podmlađuju".

 

Da bi došli do ovih rezultata, tim znanstvenika predvođen profesorom Shaijem Efratijem sa sveučilišta Tel Aviv, proveo je višegodišnja istraživanja o hiperbaričnim terapijama. Njihovo istraživanje baziralo se na protokolu izlaganja kisiku pod visokim pritiskom u različitim koncentracijama unutar tlačne komore.

Efrati je posebno istaknuo njihovo najveće postignuće, koja je unaprjeđenje oštećenih funkcija mozga kod pacijenata koji su pretrpjeli moždani udar, ozljedu mozga, kao i onih uzrokovanih starenjem.

Htjeli su vidjeti može li se HBOT terapijama usporiti ili u potpunosti preokrenuti proces starenja na staničnoj razini.

U tom smislu izložili su 35 zdravih pojedinaca u dobi od 64 godine naviše upravo takvoj terapiji. Tijekom perioda od 90 dana, sudionici studije imali su 60 hiperbaričnih tretmana. Prije svakog tretmana, znanstvenici bi im uzeli uzorak krvi za testiranje. Krvni uzorak uzeli bi im i tijekom same terapije, te u konačnici bi uzeli i uzorak nakon terapije. Nakon toga bi analizirali sve uzorke i usporedili podatke.

Ono što su tražili, to su i otkrili. Hiperbarična terapija preokreće starenje na staničnoj razini. Terapija je produljila telomere te skratila drugi tip stanica, odnosno stare stanice, a obje navedene vrste stanica daju svoj doprinos u preokretanju procesa starenja.

Produljenje telomera Efrati je nazvao "Svetim gralom" kad je riječ o zaustavljanju starenja i pomlađivanju. Dodao je kako je jedino njihov HBOT protokol dosad uspio postići na staničnoj razini.

Postoje i drugi faktori koji naravno igraju ulogu u tome koliko brzo netko stari ili ne, a vezani su za životni stil. Ostati aktivan doprinijet će zadržavanju mladolikosti, kao i dobar san tijekom noći i kvalitetnija prehrana.

 

Izvor: International Business Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti