Propustili ste Perzeide? Nema problema, mi smo ih "uhvatili" za vas

U vremenu prije zore na sjevernom nebu moglo se uočiti i do 40 "zvijezda padalica" u sat vremena.

Martina Čizmić | 13.08.2020. / 07:44

Svi oni koji su odlučili noćas žrtvovati nekoliko sati sna i otišli na najmračnije mjesto koje su mogli naći u svojoj blizini, bili su nagrađeni predivnim prizorom - pljuskom meteora Perzeidi.

Popularno zvani "zvijezde padalice" ili suze Sv. Lovre, pojavljuju se svake godine oko 10. kolovoza (spomendan Sv. Lovre) i pripremaju spektakularnu predstavu na noćnom nebu.

Slika nije dostupna Spremite se za ljetni spektakl: Suze Sv. Lovre padaju s 12. na 13. kolovoza, očekuje se 100 meteora na sat

U većem dijelu Hrvatske vrijeme je ove godine bilo naklonjeno promatračima. Mjesec je bio slabijeg intenziteta, a i naoblaka koja je prijetila, tijekom noći se razišla.

Promatrači koji su se poslije ponoći našli na plažama, brdima ili livadama tako su mogli uživati u zaista impresivnom prizoru i do nekoliko meteora u minuti.

Perzeidi su zapravo komadići otpada kometa Swift-Tuttle na njegovu putu oko Sunca, a mi ih vidimo kao "zvijezde padalice" jer Zemlja prolazi kroz oblak tih ostataka. Boja, jer Perzeidi tijekom ulaska u atmosferu izgaraju, ovisi o njihovu sastavu i brzini kojom prolaze. Većina Perzeida na nebu ima zelenu boju (magnezij), a oni koji se uspiju probiti do nižih slojeva atmosfere i žutoljubičastu (kalcij i željezo). Vrhunac godišnjeg pljuska meteora Perzeida dogodio se nešto prije zore, iako će "zvijezde padalice" biti vidljive ciljeli ovaj tjedan.

Perzeidi: infografika

Za one koji su propustili noćašnju predstavu pripremili smo nekoliko fotografija koje su snimljene diljem svijeta. A želite li se i sami okušati u promatranju Perzeida, najbolje je da pogled noćas uputite u smjeru sjevernog dijela neba. I budete strpljivi.

A za one koji to ne mogu NASA je osigurala prijenos uživo, ali i snimku koju možete pregledavati kad vam odgovara i vježbati uočavanje Perzeida. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti