Protiv prometnih gužvi Splićani i njihovi gosti mogu se boriti i električnim romobilima

Bolt će u Splitu koristiti najnoviji model romobila izrađen po mjeri upravo za tvrtkine potrebe.

Martina Čizmić | 26.02.2020. / 14:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Split je postao prvi grad u jugoistočnoj Europi u kojem će Bolt nuditi uslugu iznajmljivanja električnih romobila. Na predstavljanju najnovije usluge bili su Paul Alvarez Gentles, regionalni menadžer za romobile u Boltu, te Ivan Begović, specijalist operativnih poslova u Boltu Hrvatska. 

Boltovu uslugu iznajmljivanja električnih romobila na drugim tržištima, kao što su Španjolska i Portugal, korisnici su iznimno dobro prihvatili. Korištenje romobila smanjuje broj automobila na cestama, a to istovremeno rješava problem gužvi i smanjuje zagađenje okoliša, što je dio Boltova Zelenog plana na globalnoj razini.

Naša je misija u Boltu omogućiti ljudima brže i jednostavnije kretanje gradom. Izbjegavanje gužve, osobito tijekom ljetne sezone, velik je problem u gradovima kao što je Split. Svaka četvrta vožnja u Splitu kraća je od 3 kilometra, što ga čini idealnim gradom za putovanja romobilom. Na ovaj način rješavamo dva problema: smanjujemo broj vožnji automobilom te štedimo vrijeme i novac naših korisnika, istaknuo je Markus Villig, direktor i osnivač Bolta.

Bolt će veliku pažnju posvetiti sigurnosti korisnika, ali i romobila tijekom vožnje te će kontinuirano raditi na uspostavljanju najboljih sigurnosnih praksi za korištenje romobila u Splitu. Vožnja romobilom dopuštena je samo punoljetnim osobama, a to će se regulirati unošenjem datuma rođenja u aplikaciju.

Tijekom vožnje romobilom najvažnija nam je sigurnost naših korisnika, ali i drugih ljudi. S obzirom na to, računamo na senzibilitet ljudi u Splitu te odgovornost prema drugim sudionicima u prometu i romobilima. Naš je cilj uspostaviti najbolje prakse za korištenje romobila kako bi u ljetnoj sezoni, kada bude najpotrebnije, usluga mogla odlično funkcionirati, rekao je Paul Alvarez Gentles, regionalni menadžer za romobile u Boltu.

Bolt će u Splitu koristiti najnoviji model romobila izrađen po mjeri upravo za tvrtkine potrebe. Brzina romobila je do 20 km/h, a na određenim posebnim područjima, kao što je recimo okolica Dioklecijanove palače, brzina je ograničena do 10 km/h. Bitno je naglasiti kako unutrašnjost same palače jedno od područja na kojima vožnja romobilom nije dozvoljena. Za početak će se rasporediti 150 romobila koji će biti smješteni u središtu Splita na prometnim žarištima i frekventnim lokacijama kao što su Riva, Matejuška, autobusni kolodvor, HNK Split i mnoge druge. Tvrtka je spremna povećati broj vozila prema potrebama korisnika. Svaki romobil dolazi s ugrađenim GPS uređajem koji će pružati uvid u lokacije njihova preuzimanja i ostavljanja. Svako jutro Bolt će rasporediti romobile na njihova predodređena mjesta. Bolt vodi računa o propisnom parkiranju romobila te, jednako kao i građani Splita, želi da grad izgleda i funkcionira dobro. Stoga ako korisnik želi ostaviti romobil na području koje je u aplikaciji Bolt označeno crvenom bojom, korisnik će biti upozoren da će takva praksa rezultirati novčanom kaznom koja iznosi 300 kuna.

Svi korisnici vidjet će ikonu za romobil u svojoj aplikaciji nakon ažuriranja. Odabirom ikone korisnik će biti preusmjeren na sučelje za najam romobila. Romobil se može otključati skeniranjem QR koda koji se nalazi na upravljaču vozila. Prije prve upotrebe, aplikacija će korisniku pokazati upute za sigurnu vožnju i parkiranje romobila.

Otključavanje romobila iznosit će 4 kune te će cijena korištenja biti 1,30 kuna po minuti vožnje. Kako bi proslavio lansiranje električnih romobila u Splitu, Bolt će omogućiti besplatno otključavanje vozila prvih mjesec dana, odnosno do 26. ožujka. Za primjer možemo uzeti vožnju od 10 minuta, što je dovoljno da se pređe nekoliko kilometara u gradu, koja će na kraju korisnika koštati 13 kuna. Prema stopi prije početka ljetne sezone, korisnici dnevno mogu potrošiti najviše 100 kuna na vožnju romobilom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti