Prototip "treće ruke": Američki vojnici testiraju novu ratnu tehnologiju

Istraživački laboratorij američke vojske trenutno testira nosivi stabilizirajući pasivni uređaj koji pomaže u nošenju teškog naoružanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.06.2018. / 11:03

Third Arm (Foto: ARL) (Foto: ARL)

Vojska ulaže velike resurse u tehnologije koje bi im mogle pomoći u virtualnim i stvarnim ratovima, a jedan od posljednjih eksperimenata na kojem trenutno rade inženjeri istraživačkog laboratorija američke vojske (US Army Research Laboratory – ARL) jest egzoskeleton koji bi trebao pomoći u raspodjeli težine vojne opreme.

Već smo vidjeli primjere egzoskeletona koji se postavljaju preko cijelog tijela, a novi uređaj koji se trenutno razvija i testira izgleda kao mehanička "treća ruka" (takav je i njegov naziv – Third Arm) koja bi trebala pomoći vojnicima u držanju teškog naoružanja.

U američkoj vojsci kažu kako je to nosivi stabilizirajući i pasivni uređaj koji, osim nošenja i rasporeda težine, može i stabilizirati oružje kako bi prilikom gađanja bilo što preciznije. Prema inženjeru ARL-a Danu Baechleu, mehanička ruka koju razvijaju može nositi cijelu težinu strojnice M240B teške više od 12 kilograma, čime uvelike olakšava kretanje vojnicima koji ju nose, dok je sam egzoskeleton prilično lagan i, iako se tako možda ne čini na fotografijama i videu, ne otežava kretanje vojnicima dok ga nose.

Za razliku od prijašnjih testnih modela ove tehnologije, najnovija verzija omogućava njezino korištenje i dok vojnici leže na trbuhu – u vojnim akcijama, dok im treća ruka pridržava oružje, mogu se bez problema baciti na zemlju i namjestiti strojnicu u poziciju za napad.

Kako je riječ o prototipu koji se još testira, nije poznato kada će i hoće li se ta tehnologija zaista koristiti u vojsci i ratovima, no prema objavljenom videozapisu, iako izgleda malo čudno, čini se kako je prilično učinkovita jer olakšava nošenje i kretanje s oružjem te preciznost.

Izvor: Cnet

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti