Prozirne solarne ćelije uskoro na svim staklenim površinama, od stambenih zgrada do pametnih mobitela

Istraživači s Michigan State veleučilišta u SAD razvili su novu vrstu solarnih ćelija, posebnu po tome što je u potpunosti prozirna. Ova funkcija omogućuje instalaciju i montažu na prozore kuća, zgrada, nebodera, automobila, pa sve do zaslona naših pametnih mobitela.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 22.08.2014. / 15:25

Prozirne solarne ćelije uskoro na svim staklenim površinama, od stambenih zgrada do pametnih mobitela

Istraživači s Michigan State veleučilišta u SAD razvili su novu vrstu solarnih ćelija, posebnu po tome što je u potpunosti prozirna. Ova funkcija omogućuje instalaciju i montažu na prozore kuća, zgrada, nebodera, automobila, pa sve do zaslona naših pametnih mobitela. Jedini uvjet je ravna površina.

Prozirne solarne ćelije

Foto: G.L. Kohuth

Prozirne solarne ćelije izrađene su od sićušnih organskih molekula što upijaju nevidljive snopove svjetlosti, poput onih ultraljubičastih te infracrvenih. Nevidljivo svjetlo potom se vodi do ruba solarne ćelije, gdje ga prikupljaju tanke linije fotonaponskih solarnih ćelija i pretvaraju u energiju. Pošto materijal ne upija niti odašilje svijetlo iz čovjeku vidljivog spektra, ljudskom oku ove ćelije izgledaju nevidljive.

"Ova tehnologija otvara nam put prema korištenju sunčeve energije na nenametljiv način. Trenutno radimo na skaliranju proizvoda, kako bi se u budućnosti mogao koristiti u komercijalne svrhe. Planiramo pokriti visoke zgrade s mnogo prozora, obiteljske kuće, pa čak i estetski osjetljive uređaje poput pametnih mobitela, tableta, čitača e-knjiga i sl. Konačno, cilj nam je izraditi površine za upijanje sunčeve energije, koje će obavljati svoj posao bez našeg znanja o tome", kazao je Richard Lunt, kemijski inženjer koji radi na projektu.

Izvor: sciencealert.com.au

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti