Prvi čovjek fuzijskih istraživanja u svijetu dolazi u Dubrovnik na Simpozij o fuzijskim tehnologijama

Dubrovnik će imati priliku ugostiti vodeće svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država te stručnjake iz industrije.

Martina Čizmić | 16.09.2022. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dubrovnik će sljedećeg tjedna postati svjetsko središte za fuzijska istraživanja. Točnije ugostit će 32. Simpozij o fuzijskim tehnologijima, jednu od najprestižnijih konferencija o fuzijskim istraživanjima, na kojem se očekuje čak tisuću sudionika. 

dr. Tonći Tadić Više od tisuću fuzijskih znanstvenika i stručnjaka dolazi na simpozij u Dubrovniku

Kako su priopćili iz Instituta Ruđer Bošković, koji je organizira ovogodišnji simpozij, svoje prvo službeno pojavljivanje u statusu generalnog direktora najvećeg projekta današnjice - 13 milijardi eura vrijednog Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora - ITER, imat će dr. sc. Pietro Barabaschi novo izabrani generalni direktor ITER-a. 

Simpozij je fokusiran na najnovija eksperimentalna dostignuća i aktivnosti u fuziji, te okuplja vodeće svjetske fuzijske znanstvenike i stručnjake iz EU-a, Kine, Japana, Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, uz direktore Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora – ITER, Europske agencije za fuziju (F4E), predstavnike Europske komisije i Europske zajednice za atomsku energiju (EURATOMA), te uz vrlo jaku industrijsku sekciju s više od 120 sudionika.

Program otvaranja dodatno će začiniti i svečana dodjela nagrade 'SOFT Innovation Prize' koja se pod pokroviteljstvom Europske komisije dodjeljuje izvrsnim istraživačima i inženjerima koji rade na inovativnim rješenjima golemih izazova u fuzijskim istraživanjima. Nagradu će u ime Komisije uručiti Karolina Janatkova, Policy Officer at the European Commission, DG RTD.

Ilustracija fuzija (Foto: Getty Images) Veliki uspjeh u nuklearnoj fuziji: Korejski znanstvenici uspjeli održati fuziju čak 30 sekundi

Kako bi se zadovoljile rastuće svjetske potrebe za energijom, fuzijskih stručnjaci i istraživači diljem svijeta rade na najnovijim znanstvenim dostignućima i stvaraju uvjete za pokretanje visokih tehnologija i inovacija, a sve s ciljem stvaranje neiscrpnog, sigurnog i čistog izvora energije.

Velik dio ovih tehnologija i inovacija koristit će se i u drugim znanstvenim i industrijskim sektorima, za dobrobit društva i upravo je u tome dodana vrijednost fuzijskih istraživanja. Cilj nagrade je potaknuti istraživačku zajednicu na jačanje inovacija i poticanje poduzetničke kulture u istraživanjima fuzije.

Upravo s mandatom jačeg uključivanja industrije i poduzetnika u fuzijske projekte vrijedne više stotina milijuna eura, u popodnevnom dijelu programa prvog dana simpozija SOFT 2022 (19. rujna) održat će se 'Industry Day'. Ono što je iznimno važno za jače uključivanje hrvatskih poduzetnika u ove vrijedne tendere jest sastanak predstavnika hrvatskih i španjolskih industrija. Više o značenju 'Industry Daya' i milijunskim ugovorima koji su otvoreni za hrvatske tvrtke.

Slika nije dostupna Mala Hrvatska jača i od velikih sila: U razvoju fuzije sudjelujemo znanjem, ljudima, pa čak i materijalima

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti