Prvi korak ka solarnim farmama u Zemljinoj orbiti: ESA dogovorila studije izvedivosti i isplativosti cijelog projekta

Projekt SOLARIS pokrenut je u trenutku kad sve više zemalja razmišlja o prikupljanju energije iz svemira.

Martina Čizmić | 19.04.2023. / 08:11

Svemirska solarna elektrana SOLARIS (Foto: ESA/Andreas Treuer)

Kako riješiti problem nedostatka električne energije iz obnovljivih izvora? Izgradite solarnu elektranu u svemiru. 

Iako to zvuči kao izvrsna ideja, prije bilo kakvog slanja solarnog panela u svemir treba riješiti cijeli niz problema. 

Upravo je zato Europska svemirska agencija započela s izradom studija i konceptualnih planova koji bi pokazali koliko bi zapravo komplicirano bilo izgraditi svemirsku solarnu elektranu, odnosno koliko bi to u konačnici bilo isplativo. 

Kako je objavljeno, potpisani su ugovori za dvije paralelne konceptualne studije za komercijalne svemirske solarne elektrane koje bi trebale biti dovršene prije kraja 2023. Ti koncepti služit će kao ažurirana referenca za usmjeravanje opsega specifičnih aktivnosti istraživanja i razvoja koje će uslijediti.

Solarna elektrana u orbiti ESA želi imati solarne farme u Zemljinoj orbiti: "Ideja svemirske solarne energije više nije znanstvena fantastika"

Iz ESA-e podsjećaju kako je ideja koja stoji iza solarne energije bazirane u svemiru vrlo jednostavna - prikupiti solarnu energiju tamo gdje je stalno dostupna i u izobilju, bez ometanja lokalnim vremenskim prilikama ili mrakom, a zatim je bežično poslati na Zemlju gdje je potrebna.

Ističu kako koncepti nadopunjuju, a ne natječu se s zemaljskim obnovljivim izvorima energije, jer solarna energija bazirana u svemiru može osigurati struju bez prekida, što je ključno za stabilnost električne mreže. 

Cilj je projekta SOLARIS u sljedeće dvije i pol godine provesti studije i tehnološki razvoj kako bi se procijenile prednosti, mogućnosti implementacije, komercijalne mogućnosti i rizici solarne energije bazirane u svemiru kao doprinosa dekarbonizaciji zemaljske energije ''Net Zero'' za Europu.

Rezultati bi trebali omogućiti Europi da do kraja 2025. donese odluku o nastavku potpunog razvojnog programa komercijalne solarne energije bazirane u svemiru, počevši s demonstratorom u orbiti za prijenos energije iz svemira na Zemlju.

Ugovori se odnose na prve europske konceptualne studije svemirske solarne energije u više od 20 godina, istaknuo je Sanjay Vijendran, voditelj ESA-e za SOLARIS. Zapravo počinjemo od prazne stranice kako bismo dobili ažurirani dizajn funkcionalnih satelita za solarnu energiju, a pronalazimo obećavajuće ideje sa svih strana i iskorištavamo najnovija dostignuća u svemirskim i zemaljskim tehnologijama.

Slika nije dostupna Kinezi planiraju do 2050. izgraditi solarnu elektranu u svemiru snage najveće nuklearne elektrane

Studije će razmotriti što je moguće širi raspon opcija, uključujući istraživanje svih različitih načina premještanja energije, sigurno i učinkovito, dolje do Zemlje: radiofrekvencijski prijenos, laseri i jednostavno reflektiranje sunčeve svjetlosti do solarnih farmi na Zemlji, dodaje.

Projekt SOLARIS pokrenut je u trenutku kad sve više zemalja razmišlja o prikupljanju energije iz svemira. U SAD-u Caltechov satelit Space Solar Power Demonstrator lansiran je u orbitu u siječnju kako bi testirao ključne tehnologije, uključujući mikrovalni prijenos sunčeve energije svemir-svemir. Japan planira poslati vlastitu demonstratorsku misiju 2025., dok Kina ima vlastitog demonstratora planiranog za 2028., s već postavljenim testnim postrojem za bežični prijenos energije na Zemlji. U međuvremenu vlada Ujedinjenog Kraljevstva razgovarala je sa Saudijskom Arabijom o opskrbi svoje regije pametnog grada Neom električnom energijom iz svemira.

Postoji mnogo razloga zbog kojih se svemirska solarna energija čini izvedivijom i poželjnijom nego ikad prije, dodaje Sanjay. To uključuje smanjene troškove lansiranja u orbitu s pojavom višekratnih lansera, smanjene troškove satelitskog hardvera kroz masovnu proizvodnju – što se vidi s novim konstelacijama kao što su Starlink i OneWeb – i trendove prema vrlo modularnom dizajnu satelita na solarnu energiju. Osim toga, svemirska robotika i tehnologije sklapanja i servisiranja u svemiru doista su uvelike napredovale u posljednja dva desetljeća, što će biti ključno za izgradnju i održavanje solarnih elektrana. Konačno, sam izazov prelaska na Net Zero u sljedećih 25 godina s postojećim tehnologijama – i posljedicama nečinjenja – zahtijeva istraživanje alternativnih rješenja koja bi nam mogla pomoći da postignemo svoj cilj.

Slika nije dostupna Rusi patentirali sustav za prijenos električne energije iz orbitalne solarne elektrane, može napajati bilo koji kutak Zemlje

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti