Rusi patentirali sustav za prijenos električne energije iz orbitalne solarne elektrane

Rusi su patentirali sustav prijenosa solarne energije iz orbite na površinu Zemlje, a podatak o tom patentu objavljen je i na internetskim stranicama ruske federalne agencije za intelektualno vlasništvo.

Branimir Vorša | 10.03.2020. / 09:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Radiotehnički institut Ruske akademije znanosti u Moskvi registrirao je patent za sustav prijenosa energije iz solarne elektrane u orbiti na površinu Zemlje. Sustav prema tom patentu radi na visinama između 300 i 1000 kilometara, a solarnu energiju iz orbite prema receptoru na površini Zemlje šalje koristeći mikrovalove.

"Prijenos energije iz svemira na Zemlju može: Prvo, osigurati prijenos energije direktno na potrebna područja, prije svega na teško dostupna područja i područja na velikim nadmorskim visinama, bez potrebe za postavljanjem kabela za prijenos energije. Drugo, smanjiti potrošnju goriva na bazi ugljikovodika, čija uporaba ima štetan utjecaj na biosferu", stoji u objašnjenju patenta na internetskim stranicama ruske federalne agencije za intelektualno vlasništvo.

U objavi se ističe i američki patent iz 1971. godine u kojem je iznesen plan izgradnje solarne elektrane u Zemljinoj orbiti.

U to vrijeme bilo je predviđeno da se solarna elektrana postavi u geostacionarnu orbitu i na visini od 36.000 kilometara iznad površine Zemlje. To bi joj omogućilo da ostane iznad istog područja čitavo vrijeme i osigura kontinuiran prijenos energije.

No u slučaju američkog patenta stanica za primanje energije iz orbite trebala bi se nalaziti na Zemljinu ekvatoru.

Ruski patent navodno je fleksibilniji i omogućio bi prijenos energije i u zabačene dijelove na površini Zemlje.

Godine 2018. bila je objavljena i vijest da ruski znanstvenici rade na razvoju orbitalnog lasera sa zrcalnim repetitorom, koji bi mogao prenositi energiju iz svemira na dijelove planeta gdje je nemoguće ili iznimno teško izgraditi klasičnu elektranu.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti