Ako danas želite koristiti uslugu satelitske telefonije, potrebni su posebni telefoni ili, ako ste vlasnik klasičnog smartphonea, potrebno je kupiti poseban dodatak za povezivanje sa satelitima u orbiti. No zahvaljujući kompaniji Lynk, uskoro ćemo se i s običnim pametnim telefonima moći povezivati s satelitima. Ako ne bude povezanosti s mobilnim operaterima ili dođe do problema pri povezivanju s baznim stanicama, telefoni će se moći povezati s njihovim satelitima koji služe kao svemirske bazne stanice.

Slika nije dostupna Ozbiljno upozorenje: Hakeri bi mogli preuzeti kontrolu nad satelitima i pretvoriti ih u svoje oružje

Globalna satelitska povezivost čak je važnija i od 5G-a o kojem svi posljednjih godina konstantno govore kao jednom od pokretača promjena i razvoja, smatra suosnivač i izvršni direktor Lynka Charless Miller. Naime, osim što će se time omogućiti pristup mobilnim uslugama svima na planeti, uključujući i one koji su izvan dosega baznih stanica mobilnih operatera, omogućit će se i sustav uzbunjivanja putem kojeg će se poruke brzo moći poslati ljudima diljem svijeta u slučaju katastrofa poput npr. tsunamija i uragana, za koje je potrebna brza reakcija, čime bi se mogli spasiti brojni ljudski životi.

Millerova kompanija već je napravila prvi, možemo reći i povijesni korak prema takvoj budućnosti i globalnoj satelitskoj povezanosti slanjem prvog SMS-a korištenjem njihove satelitske tehnologije. Poruka je poslana na običan Android na kojem nisu bili instalirani nikakvi dodaci i nije bio modificiran za komunikaciju sa satelitima. Njihova tehnologija bazirana je na posebnom softveru napravljenom za satelite koji može "prevariti" klasične pametne telefone kako bi se, u slučaju pucanja ili nedostupnosti njihove zemaljske mobilne veze, povezali s takvim satelitima koji kruže u orbiti oko 500 km iznad naših glava.

Sateliti Starlink SpaceX pronašao (nekakav) način da umiri astronome koji bjesne zbog blještavih satelita Starlink

Miller vjeruje da bi, uz podršku regulatora i mobilnih operatera, već do kraja godine mogli imati prvi globalni satelitski mobilni servis. Za početak u svemir namjeravaju poslati nekoliko desetaka malih satelita težine oko 25 kg, što će biti dovoljno za pružanje osnovnih komercijalnih usluga, dok je za 4G povezanost potrebno tisuće satelita. Sličnih planova o slanju malih satelita koji bi omogućili mobilnu i internetsku vezu imaju i druge kompanije, poput SpaceX-a i Amazona, što je dio znanstvenika i astronoma već kritizirao jer bi za nekoliko godina u orbiti iznad nas moglo kružiti na desetke tisuća satelita, što bi moglo negativno utjecati na proučavanje svemira.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju